Hlavní obsah

Akciím Komerční banky vyšší úroky prospěly

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie na pražské burze se ve čtvrtek dlouho nepomohly vzpamatovat z útlumu. Převládala negativní nálada velké většiny evropských trhů. Situaci změnilo nečekané oznámení České národní banky, která zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní repo sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla na dvě procenta, tedy na úroveň v Evropské měnové unii.

Článek

Většinu ekonomů krok ČNB překvapil, ale pro cenné papíry peněžních ústavů, především Komerční banky, se tento krok ukázal zatím jako příznivý, pro ostatní jako smíšený.

Akcie Komerční banky ve čtvrtek posílily o 2,07 procenta na 3360 Kč, Erste Bank o 0,89 procenta na 1244 Kč. Český Telecom zpevnil o 2,15 procenta na 502,60 Kč. Telecom totiž překvapivě zvýšil čistý zisk za devět měsíců o 6,5 procenta na 4,8 miliardy korun. Analytici přitom většinou předpovídali jeho osmiprocentní pokles.

Cenné papíry ČEZ, nejsilnější na burze, oslabily o 0,77 procenta na 633,50 Kč. "Jen pondělní velmi dobré hospodářské výsledky by mohly vytvořit přesilu kupců, jinak kurs může jít znovu dolů," uvedl Ondřej Svoboda z makléřské firmy Cyrrus.

Zentiva zpevnila o 1,34 procenta na 1057 Kč, Philip Morris o 1,47 procenta na 16 940 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,55 procenta na 1355,6 bodu.

Velké evropské burzy ve čtvrtek oslabovaly po horších výsledcích a výhledech celoročního hospodaření některých velkých firem, například France Télécom a Alcatel. Obavy investorů vzbuzovaly také účetní nesrovnalosti v americké General Motors, které vyšetřuje Komise pro cenné papíry a burzy.

Akcie nizozemského maloobchodního řetězce Ahold, který podniká i v ČR, propadly o 6,9 procenta po oznámení horších výsledků jeho americké divize. Středoevropské finanční trhy ovlivnila situace v Polsku, kde se nedařilo vytvořit koaliční vládu. Kursy akcií na varšavské burze klesaly, kurs zlotého sestoupil na nejnižší úroveň od konce srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám