Hlavní obsah

Akcie Unipetrolu a ČEZ propadly

Právo, Bedřich Choděra

Akcie na pražské burze silně oslabily již v úvodu nového zkráceného týdne. Drtivý byl pokles zejména u cenných papírů Unipetrolu, který sestoupil o 4,99 procenta na 247,70 Kč. Podle obchodníků se tu mohly projevit obavy, zda má firma dostatečné finanční rezervy pro soudní spor s Dezou. Index PX klesl o 1,12 procenta na 1477 bodů.

Článek

Negativní trend vývoje cen elektrické energie v zahraničí se přenesl na i na cenu akcií ČEZ. Ty propadly o 3,21 procenta na 747,80 Kč. V sestupu z minulých dní pokračoval také Philip Morris. Výrobce cigaret ztratil 2,70 procenta a uzavřel na 13 695 Kč. Výběr zisků postihl také Komerční banku. Ta po značných výkyvech oslabila o 1,03 procenta na 3540 Kč, přestože analytici KBC/Patria zvýšili cílovou cenu těchto akcií ze 4267 Kč na 4321 Kč a nadále radí "kupovat". Naproti tomu Erste Bank posílila o 0,87 procenta na 1389 Kč, když švýcarská finanční skupina zvýšila její cílovou cenu z 53 eur na 55 eur při neutrálním doporučení.

Zentiva v úterý uzavírala maratón výsledků za poslední čtvrtletí, když oznámila, že zvýšila čtvrtletní tržby meziročně o 12 procent na 3,18 miliardy korun. Pozitivně se na tomto vývoji podílel růst tržeb zejména v Rusku, Polsku a Rumunsku. Čistý zisk skupiny ale kvůli zvýšeným výdajům na prodej a marketing klesl o 15 procent na 521,3 miliónu korun. V ČR Zentiva utržila meziročně o téměř 17 procent méně. "Na výsledku se negativně projevila vládní opatření zaměřená na omezení výdajů na zdravotní péči," uvedl generální ředitel společnosti Zentiva Jiří Michal. Trh přijal výsledky kladně, Zentiva v úterý zpevnila o 0,77 procenta na 1180 Kč.

Organizátor mimoburzovních obchodů s cennými papíry pro drobné investory RM-Systém přechodně zrušil registrační poplatky pro nové zájemce, kteří by chtěli obchodovat prostřednictvím internetových stránek společnosti. Zvýhodnění až 450 korun bude platit do konce července. Nulový poplatek je nově u aktivace služby Wobchod, kde se jednorázově platilo 300 korun. Zdarma bude i registrace webového zákazníka, za kterou se obvykle hradí 100 korun.

Rostoucí ceny ropy a kovů vydatně přispěly k vzestupu kurzů akcií těžebních firem na západoevropských burzách. Společnost Rio Tinto zpevnila o 2,7 procenta a BHP Billiton o 1,9 procenta po informaci, že měď na londýnském trhu v úterý zdražila o další tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám