Hlavní obsah

Akcie společnosti Malaysia Airlines padají, podle analytika nepřežije rok

Novinky, tov

Akcie letecké společnosti Malaysia Airlines klesly při zahájení pátečního obchodování o 18 procent. Za posledních devět měsíců ztratily celých 43 procent. Po čtvrtečním zřícení Boeingu 777 na východě Ukrajiny o tom informoval server BBC. Při havárii zemřelo všech 298 lidí na palubě letounu. Existuje silné podezření, že byl sestřelen.

Foto: Edgar Su, Reuters

Zpráva o zřícení letadla Malysia Airlines na letišti v Kuala Lumpuru

Článek

„Dvě neuvěřitelné tragédie rychle po sobě“ mohou podle analytiků citovaných agenturou AP naprosto znehodnotit značku Malaysia Airlines.

Začátkem března tohoto roku zmizelo ze své trasy letadlo mířící z Kuala Lumpuru do čínského Pekingu. Dosud se nenašlo. Na jeho palubě bylo 239 lidí. Dohromady tak při těchto dvou tragédiích zemřelo 537 lidí. [celá zpráva]

Mošin Azíz, investiční analytik Maybank v Kuala Lumpuru BBC řekl, že výzvy, kterým aerolinky čelí, jsou „nepřekonatelné“ a pravděpodobně společnost nepřežije déle než rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád malajsijského letadla

Evropské akciové trhy ve čtvrtek výrazně oslabily. Dolů zamířily například ceny akcií některých významných leteckých společností. Cena akcií francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM se propadla o 1,5 procenta, akcie německého konkurenta Lufthansa vykázaly pokles o 2,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Mohlo by dojít k výprodeji

Malajsijský letoun se ve čtvrtek zřítil na Ukrajině poblíž hranic s Ruskem. Podle amerických radarů letadlo zasáhla raketa země-vzduch. [celá zpráva]

„Pokud byl skutečně sestřelen, mohlo by dojít k velkému výprodeji akcií,” řekl ještě před zveřejněním americké informace obchodník Darren Courtney-Cook ze společnosti Central Markets Investment Management.

Na evropské akcie ve čtvrtek ale současně dopadalo také zpřísnění sankcí ze strany Spojených států a EU vůči Rusku, které bylo oznámeno v předvečer tragédie. [celá zpráva]

Dolů zamířily ve čtvrtek i americké akcie, index Dow Jones o 0,9 procenta a Nasdaq o 1,4 procenta.

Ruské akcie v pátek navázaly na ztráty z předchozího dne. Index MICEX, který sleduje vývoj ruských akcií v rublech, dopoledne ztrácel asi 1,6 procenta, krátce po zahájení se propadl až o 1,9 procenta.

Pražská burza dopoledne klesala jen mírně o 0,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám