Hlavní obsah

Akcie na burze překonaly po 10 letech 1000 bodů

PRAHA

Akcie na pražské burze v pátek v půl desáté překonaly poprvé po deseti letech hranici 1000 bodů. Takto vysoko byl index PX 50 naposledy 7. dubna 1994, tedy dva dny poté, co vznikl. Tehdy dosáhl na 1002,4 bodu. V pátek to bylo méně, 1000,7 bodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Rekord se ale neudržel a po několika desítkách minut se index sesunul na 995,8 bodu. Burza již roste tři roky a za tu dobu se zhodnotila zhruba trojnásobně.

Vzestup je podle obchodníků výsledkem přílivu zahraničních investic do regionu kvůli začlenění do Evropské unie. Středoevropské ekonomiky slibují mnohem větší růstový potenciál než západní, v ČR jsou atraktivní zejména banky či ČEZ. "Současné ceny jsou ovšem již pro část investorů příliš vysoké a trh by ozdravila korekce," uvedl Dušan Jalový z HVB Bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Osamělá Erste zdvihla trh

Den před státním svátkem pražská burza nehýřila aktivitou, objemy obchodů byly nevelké, zájem investorů stagnoval. Odpoledne se však projevil růst kursu akcií...

Akcie ČEZ u hranice 320 Kč

Ve čtvrtek se obnovil růst českého akciového trhu, předsváteční letargie byla ta tam. Objemy obchodů se zvýšily skokem, hlavní index burzy se přiblížil snové...

Výběr článků

Načítám