Hlavní obsah

Akcie na burze jdou prudce nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská burza ve středu posílila několik bodů nad dosavadní rekordní hodnotu. Index PX-50 dosáhl 1008,9 bodů. Dosavadní rekord byl ze 7. dubna 1994, kdy byl index 1002,4 bodu. Růst, který dosud neustal, je nevídaný.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.5.2017. Den v lese. Bělském lese.

Článek

Rekord byl na spadnutí už před několika dny, kdy se burza po několika letech vyšvihla nad 1000 bodů. Obchodování ráno podpořily nad očekávání dobré výsledky hospodaření energetické společnosti ČEZ, která je hlavním hráčem v indexu. Její akcie zpevnily o 1,7 procenta na nové maximum 330,7 korun a hlavní měrou se zasloužily o růst indexu.

Skupina ČEZ vytvořila za tři čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 10,2 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 67 procent. Kromě ČEZu se v indexu obchoduje dalších 15 titulů.

Tuzemský trh letos vyrostl o více než polovinu a patří společně s maďarským k nejvýkonnějším v Evropě. Někteří experti se proto obávají přehřátí a následného sestupu a vybírání zisků. Zatím ale zůstává nálada příznivá, index stále roste.

Reklama

Související články

Akcie ČEZ bránily stagnaci

Český akciový trh v úterý mírně posílil, ale obchodování mělo blíže k stagnaci. Výjimkou byly akcie ČEZ, nejobchodovanější titul dne, které zpevnily o 1,85...

Výběr článků

Načítám