Hlavní obsah

Akcie Erste Bank posílily až na 1050 Kč

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Po sérii zvýšených doporučení analytiků velkých investičních bank akcie Erste Bank zakončily týden značným růstem, když v pátek posílily o 3,34 procenta na 1052 Kč. Na trhu se také objevily spekulace, že Erste pomohlo zvýšení daní pro společnosti poskytující finanční služby v Maďarsku, kapitál se tedy přeléval do nejbližší země.

Foto: Petr Sláma

Oslavanské historické slavnosti

Článek

Tato vlna zřejmě ale zatím nedorazila k akciím Komerční banky, které v pátek stagnovaly, posílily jen o 0,03 procenta na 2931 Kč.

Největší objemy obchodů znovu zaznamenaly cenné papíry ČEZ. Ty se v průběhu seance snažily uchytit nad hranicí 240 Kč, podobně jako v předchozích dnech se jim to však nepodařilo a tak oslabily až na 236,50 Kč s úbytkem 0,55 procenta.

Malý krok vzhůru se podařil Unipetrolu, když posílil o 0,32 procenta na 86,54 Kč. Český Telecom oslabil o 0,23 procenta na 343,20 Kč. Ostatní tituly ve SPAD pražské burzy nevykázaly větší změny kursu, objemy obchodů zaostaly za průměrnými hodnotami.

Index PX 50 v pátek vzrostl o 0,37 procenta na 860,7 bodu, nejvýše od roku 1994.

V závěru týdne vzrostla cena ropy po obavách, že hurikán Ivan a další bouře v Mexickém zálivu zpozdí dodávky ropy na americký trh. Obchodníci se obávají, že přerušení těžby v zálivu a zpracování ropy v rafineriích poškodí trh před zimní topnou sezónou, kdy je potřeba navyšovat zásoby. Akcie těžebních firem stoupaly, na evropských trzích posílily zhruba o necelé procento.

Akcií evropských pojišťoven se škody způsobené hurikány v USA zatím příliš netýkaly, německá Allianz posílila o 0,4 procent po zprávě v německém tisku, že chce nižšími cenami služeb znovu zvětšit klesající tržní podíl v pojištění automobilů. Očekává se, že rivalové Allianz budou postupovat stejným směrem a povedou o zákazníky cenovou válku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám