Hlavní obsah

Akcie dál strmě padají, pražská burza ztratila osm procent

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza zahájila středeční obchodování strmým pádem o téměř šest a půl procenta, během dopoledne pokračovala v pádu, a to přes osm procent. Index PX se dostal pod tisíc bodů. Výrazné ztráty hlásí burzy v Asii a v Evropě. V Americe se začne s cennými papíry obchodovat až odpoledne středoevropského času. V úterý však tamní burzy uzavíraly ztrátami přes pět procent.

Článek

Pražská burza se opět blíží svému historickému minimu. Ten zdolala před dvěma dny, když se její index PX propadl o 8,46 procenta. Středeční ztráty poznamenaly veškeré tituly. Například cenné papíry developera Orco ztratily přes 35 procent. Proto na 15 minut bylo pozastaveno obchodování akciemi této společnosti. Po desáté hodině bylo zastaveno i obchodování s AAA.

Kolem desáté hodiny také výrazně ztrácela společnost ECM (19 %), NWR (18,71), ČEZ (9 %).

Kolotoč propadů akcií na světových burzách stále nezastavuje. Japonský hlavní index Nikkei zahájil středeční obchodování ztrátou deseti procent. Podle BBC se tak dostal na více než pětileté minimum. Obdobně jako Japonsko jsou na tom i ostatní asijské burzy.

Ztráty vybraných evropských indexů po zahájení obchodování (v %)
francouzský CAC 404,52
německý DAX3,76
pražský PX8,46
polský VIG6,42

Na akciových trzích stále přetrvává nervozita a obavy z přetrvání současné krize, která by se stále ještě mohla prohlubovat. Japonský index Nikkei tak odstartoval propadem o deset procent a ztratil zhruba tisíc bodů, index v Hong Kongu Hang Seng ztratil 5,5 procenta, australský index pak pět procent.

„Zdá se, že výprodeje na akciových trzích nekončí, protože konec krize je nejistý,“ citovala BBC analytika Kazuki Miyazawavu. Dodal, že investoři stále nemají impulz k tomu, aby akcie nakupovali.

Asie tak ve středu navázala úterní závěr amerických trhů. Index Dow Jones zakončil obchodování se ztrátou 5,11 procenta, Nasdaq pak 5,80 procenta. Akcie po celém světě tak ztrácejí již několikátý den po sobě.

S problémy se potýká i Rusko. Například obchodování v rámci tamního MICEXU bylo na dva dny pozastveno. Index RTS byl pozastaven na jednu hodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám