Hlavní obsah

Akcie CME propadly o 8 %

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská burza v pátek následovala příkladu velkých evropských akciových trhů a oslabovala. Dolů směřovaly akcie Komerční banky, u kterých ještě přetrvávalo zklamání nad čtvrtletními výsledky hospodaření.

Článek

Komerční banka proto dále oslabila o 2,96 procenta na 3312 Kč. Ještě více však ztrácely cenné papíry mediální firma CME, jejíž hospodaření bylo trhem posouzeno jako lepší než očekávané. Ze čtvrtečního rekordu je ale shodil tlak amerického trhu Nasdaq, a tak v pátek propadly o 7,94 procenta na 1577 Kč. "Vysoká tržní cena zřejmě kalkulovala s pozitivním překvapením, ale to se bohužel nekonalo," komentoval situaci akcií CME (CETV) Vladimír Vávra ze společnosti Patria Finance.

Akcie Zentivy klesly o1,75 procenta na 1237 Kč po ztrátě optimismu v celém evropském farmaceutickém průmyslu. Investoři se obávají, že ceny léků budou po volbách v USA více regulovány. Telefónica O2 oslabila o 1,77 procenta na 459,60 Kč. Ve SPAD posílily jen akcie ČEZ o 0,24 procenta na rekordních 895,60 Kč. Podle analytiků je možné, že v příštích dnech přesáhnou hranici 900 korun. Index PX klesl o 1,34 procenta na 1540,1 bodu.

Evropské akcie v pátek oslabovaly. Klesaly kurzy cenných papírů telekomunikačních firem a také farmaceutických společností pod rostoucími obavami, že americká vláda by mohla chtít zasahovat při stanovování cen léků. Velcí evropští výrobci léků ztráceli na burzách kolem dvou procent. Akcie Deutsche Telekom oslabily o 2,2 procenta po ohlášení sice lepších než očekávaných hospodářských výsledků, ale se slabším výhledem na další období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám