Hlavní obsah

Akcie CME po dohodě o převzetí Kellnerovou PPF oslabují

Právo, Novinky, ČTK, tov, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) po nedělní zprávě, že na převzetí podniku se dohodla investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, uzavřely pondělní obchodování na americké burze Nasdaq se ztrátou 5,16 procenta na ceně 4,41 dolaru za akcii. Na pražské burze, která po svátku otevřela v úterý, ztrácely přes sedm procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kellner

Článek

„Páteční uzavírací cena akcií se nacházela nad cenou 4,58 USD, za kterou PPF bude nakupovat akcie od stávajících akcionářů. Pokles je ale výraznější, což bych si vysvětloval tím, že stávající akcionáři jsou s nabídnutou cenou vcelku spokojeni i s ohledem na to, že od začátku roku akcie vyrostly o více jak 60 procent. Možná jsou zároveň ochotni prodávat i za nižší cenu než 4,58 USD kvůli tomu, že nechtějí v budoucnu podstupovat procesy spojené se zvýšenou administrativou, až PPF přistoupí k výkupům minoritních podílů,” řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

O koupi se spekulovalo několik měsíců. Skupina PPF dohodu „o plném převzetí“ potvrdila v neděli pozdě večer, pár dnů poté, co CME ohlásila, že v tuzemsku ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk o více než pětinu na 407 milionů korun.

PPF podepsala dohodu s majitelkou Novy CME o úplném převzetí

Ekonomika

Hodnota transakce se odhaduje na 2,1 miliardy dolarů, tedy 48,4 miliardy korun. Skupina potvrdila, že si u šesti velkých bankovních domů vzala půjčku 1,15 miliardy eur (29,4 miliardy korun Kč).

CME vlastní v České republice televizi Nova a další stanice. Působí také v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Zatímco magazín Euro odhadl výši majetku Petra Kellnera na 270 miliard korun, podle časopisu Forbes činí jeho jmění 350 miliard. Forbes nedávno uvedl, že Kellner za poslední rok zbohatl o 40 miliard korun.

Kellnerova skupina PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství a působí ve 23 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe.

Reklama

Výběr článků

Načítám