Hlavní obsah

Airbus získal rekordní objednávku 430 letadel za bilión korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský výrobce letadel Airbus ve středu oznámil, že získal rekordní zakázku na 430 letounů za zhruba 50 miliard amerických dolarů (přes bilión korun) pro amerického investora Indigo. Informovala o tom agentura Bloomberg. Součástí kontraktu je 273 letounů A320neo a 157 kusů větší varianty A321neo.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Součástí kontraktu je 157 letounů A321neo.

Článek

Airbus tak získal velkou výhodu oproti svému hlavnímu konkurentovi americkému Boeingu, hodnotu jehož zakázek tím výrazně překonal. Dosud Airbus celý rok za Boeingem v získaných zakázkách zaostával.

Kontrakt je i velkým úspěchem šéfa prodeje Johna Leahyho, podotkl Bloomberg. Leahy se přitom po dlouhé a úspěšné kariéře chystá odejít do penze.

K oznámení nové zakázky Airbus využil aerosalonu v Dubaji. Indigo Partners využije získaných letounů k posílení flotil nízkonákladových aerolinek Frontier Airlines z USA, mexických Volaris, evropského Wizz Air a chilského nováčka JetSmart.

Nemusí jít zdaleka o poslední zakázku, kterou Airbus v Dubaji oznámí. Podle zdrojů Bloombergu bude ještě ve středu jednat s aerolinkami EgyptAir a Fly Dubai.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám