Hlavní obsah

Air France-KLM se stáhly ze soutěže o České aerolinie

Novinky, Tomáš Holý
Paříž
Aktualizováno

Francouzská společnost Air France-KLM stáhla svoji nabídku na převzetí Českých aerolinií. Firma to oznámila ve středu. Svůj krok zdůvodnila nepříznivými dopady ekonomické situace na leteckou přepravu.

Článek

„Současná ekonomická situace významně postihuje letecký průmysl. Kvůli těmto okolnostem je společnost Air France KLM přesvědčena, že České Aerolinie si samy mohou vytvořit plán růstu a navrátit se tak k ziskovosti,“ uvedla firma na svých internetových stránkách.

V prohlášení narážela na to, že ČSA se v prvním čtvrtletí letošního roku propadly do velké ztráty, a to 1,3 miliardy korun. Je však nutné dodat, že kvůli globálním otřesům se s finančními problémy potýkají firmy napříč odvětvím. 

V druhém kole privatizace ČSA tedy zůstává pouze konsorcium Unimex a Travel Service.

„Air France-KLM si přeje další posilování partnerství mezi oběma skupinami a pokračování hledání nových způsobů spolupráce s ČSA, z čehož by mohl pramenit oboustranný prospěch,“ uzavřela společnost.

Ministerstvo financí ve středu potvrdilo, že ukončení zájmu o aerolinky ze strany Air Frnace KLM obdrželo, na průběhu výběrového řízení se však nic nemění. "Ve výběrovém řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Service, které bude mít podle rozhodnutí meziresortní komise možnost podat závaznou nabídku do 30. září. Ministerstvo financí následně předloží vládě k rozhodnutí, zda tuto nabídku schválí," uvedl úřad.

Reklama

Související články

ČSA se propadly do ztráty 1,3 miliardy korun

České aerolinie se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty před zdaněním 1,318 miliardy korun, což je téměř o půl miliardy horší výsledek než loni. Vyplývá to...

ČSA škrtí rozpočet, zruší některé linky

České aerolinie se snaží pružně řešit úbytek cestujících, který letos zasáhl všechny velké letecké společnosti. V rámci šetření ČSA sníží flotilu o deset...

Výběr článků

Načítám