Hlavní obsah

Aholod žádá o možnost odkladu zveřejnění hospodářských výsledků

NIZOZEMSKO

Nizozemský maloobchodní řetězec Ahold, který je nyní vyšetřován kvůli pochybným účetním praktikám, chce požádat akcionáře na valné hromadě 13. května, aby souhlasili s odložením zveřejnění hospodářských výsledků za loňský rok, maximálně však o šest měsíců.

Foto: internet
Článek

Podle původních plánů by měla firma zveřejnit výsledky hospodaření 29. května, uvádí se v pátečním prohlášení. Pokud budou akcionáři souhlasit, získá firma čas na zveřejnění konečných výsledků do konce listopadu. Ahold by však rád podle prohlášení oznámil výsledky již na konci června.

Na valné hromadě mají akcionáři schválit také nominaci nového člena představenstva, kterým se má stát finanční ředitel firmy Philips Jan Hommen. Do funkce prozatímního finančního ředitele pak bude jmenován Dudley Eustace.

Nebývalé účetní nesrovnalosti

Společnost v únoru šokovala celý finanční svět sdělením o účetních nesrovnalostech, které v nedávné historii evropských firem nemají obdoby. Firma se přiznala, že od roku 2001 své příjmy příjmy nadhodnotila až o půl miliardy dolarů.

Vyšetřování pochybného účetnictví se týká hlavně rabatů, které platí výrobci prodejcům a distributorům. Jsou to platby za to, že jejich produkty distributoři používají v nabízených jídlech, nebo že je prodejci zařazují do regálů.

Ahold působí i v České republice, kde vystupuje pod značkami Albert a Hypernova. S tržbami kolem 32 miliard korun je největší tuzemskou maloobchodní sítí. Ahold působí v 28 zemích světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám