Hlavní obsah

Agrofert se nevzdává, spor o 20 miliard s PKN Orlen má řešit Ústavní soud

Novinky, bož

Spor mezi koncernem Agrofert Andreje Babiše (ANO) a polskou firmou PKN Orlen o 20 miliard bude řešit Ústavní soud. Stížnost Agrofertu podle ČTK dostal na starost soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk. Na konci září ve stejné věci zamítl dovolání Agrofertu Nejvyšší soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Spor se týká privatizace Unipetrolu. PKN Orlen podle Agrofertu porušil dohodu, když koncernu neprodal slíbené podíly získané z privatizace.

Agrofert podal na PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu čtyři žaloby. Uspěl jen s jednou z nich. V roce 2009 bylo Orlenu nařízeno zaplatit smluvní pokutu téměř dvě a půl miliardy korun.

Nejvíce peněz požadoval Agrofert právě v žalobě o odškodné ve výši 20 miliard. Agrofert se kvůli ní neúspěšně dovolal k Nejvyššímu soudu poté, co ji definitivně zamítl Vrchní soud v Praze.

Zemanova vláda nabídla Unipetrol Agrofertu

Státní podíl v Unipetrolu v roce 2001 vláda Miloše Zemana nabídla Agrofertu. Dnešní ministr financí Andrej Babiš (ANO) však nesouhlasil s cenou 11,7 miliardy korun, a tak k obchodu nedošlo.

Podíl od státu odkoupil v roce 2004 za 14,7 mld. Kč PKN Orlen. Polská společnost při privatizaci úzce spolupracovala s Babišovým koncernem, jemuž přislíbila odprodej podílů v dceřiných firmách Unipetrolu.

Související téma:

Šlo o firmy Kaučuk, Agrobohemie, Aliachem, Paramo a Chemopetrol. K odprodeji Agrofertu však nikdy nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám