Hlavní obsah

Agrofert s PKN Orlen zveřejnily části smluv o Unipetrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Firma Agrofert měla od polského holdingu PKN Orlen koupit kralupský Kaučuk za 57,9 miliónu eur, což je asi 1,7 miliardy korun. Mělo se tak stát poté, co PKN zvítězil v soutěži o Unipetrol, jehož je Kaučuk součástí. Vyplývá to z původně tajných dokumentů, které obě firmy v úterý zveřejnily. Agrofert měl získat i podíly v dalších čtyřech chemických firmách. K tomu ale nikdy nedošlo.

Článek

Nové vedení PKN odmítá smlouvy dodržet, protože ceny chemických částí Unipetrolu jsou výrazně podhodnocené (cena je až trojnásobně vyšší) a firma by na tom prodělala. I pokuta za nedodržení dohody přesahující dvě miliardy korun je prý pro PKN výhodnější.

Co měl Agrofert od PKN koupit
firmapodílcena (v mil. Kč)
Kaučuk1001700
Paramo60105
Aliachem39180
Agrobohemie50350
Chemopetrol40680

Polská firma zaplatila za skupinu Unipetrol letos v květnu 13,05 miliardy korun. Ještě před prodejem se firmy dohodly, že po prodeji se vyrovnají, Agrofert se o Unipetrol snažil v předcházející privatizaci sám ucházet, nakonec ale neměl na koupi dost peněz. V souvislosti s nízkými cenami firem se objevují spekulace, že Agrofert měl PKN na oplátku "zařídit", aby Unipetrol získal.

S Unipetrolem souvisí i další rozpoutaná kauza, do níž je zaplaten bývalý šéf Úřadu vlády Zdeněk Doležel. Ten se sešel s lobbystou Jackem Spyrou a podle záběrů TV Nova měl za úplatek nabídnou informace o prodeji Unipetrolu. Spyra měl na schůzce zastupovat skupinu spojenou s firmou Setuza.

Prodej Unipetrolu PKN řeší v Polsku prokuratura, trestní oznámení na polského lobbystu Jacka Spyru a bývalého pracovníka Úřadu vlády Vladimíra Doležela jsou podána i v ČR. V případě Spyry je to pro bankovní podvody, Doležela zažaloval Úřad vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám