Hlavní obsah

Agrofert nabídl za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 20 miliard

Aktualizováno

Skupina Agrofert závazně nabídla za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 810 milionů eur (bezmála 20 miliard Kč). V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala rakouská společnost, která spadá pod skupinu OMV. Divize se soustředí na výrobu hnojiv, melaminu (organické sloučeniny používané při výrobě umělých hmot a průmyslových hnojiv) a technických dusíkatých produktů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Divize má výrobu v Rakousku, Německu a ve Francii. Její prodejní a distribuční sítě využívají řeku Dunaj, připomíná firma v tiskové zprávě. Agrofert by tak mohl rozšířit své působení v Evropě.

Transakci musí schválit regulační orgány. Její uzavření se očekává v druhé polovině letošního roku. Společnost Borealis také uvedla, že zahájí povinné konzultace se zástupci zaměstnanců.

Skupina Agrofert působí v řadě průmyslových odvětví v zemích střední Evropy. Její aktivity sahají od chemického průmyslu přes zemědělství až po potravinářskou výrobu, připomíná rakouská tisková agentura APA. Česká skupina zahrnuje více než 200 společností a zaměstnává přibližně 31 000 lidí. Je jedním z předních evropských výrobců dusíkatých hnojiv s výrobními závody v Německu, Česku a na Slovensku. Někdejší majitel holdingu Agrofert, bývalý český premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš firmu převedl do svěřenských fondů, je ale zapsaný jako koncový příjemce výhod.

Reklama

Výběr článků

Načítám