Hlavní obsah

Agrofert chce postavit u Prahy pekárnu, zvažuje také bionaftu

Právo, sp
PRAHA

Skupina Agrofert Holding, vlastněná podnikatelem Andrejem Babišem, chystá postavit v blízkosti Prahy novou pekárnu za zhruba 400 až 500 miliónů korun. První výrobky by se mohly začít péct ve druhé polovině roku 2007.

Článek

O pozemcích na výstavbu nové pekárny nyní společnost jedná. Stát by mohla u dálnice D 1 zhruba 20 kilometrů od Prahy a její roční produkce by se mohla pohybovat kolem 8000 tun pečiva.

Skupina již vlastní druhou největší pekárnu v ČR Penam, která provozuje 12 pekáren a ročně vyrobí 65 000 tun výrobků. Na českém pekárenském trhu zaujímá devítiprocentní podíl. Nedávno koupila i několik pekárenských kapacit na Slovensku, mj. piešťanskou firmu Vežkopek.

Projekty i v Číně

Jak uvedl ředitel pro strategii Agrofertu Jan Kadaník, skupina zvažuje i další investice, mimo jiné v Číně za zhruba pět až deset miliónů dolarů (112 až 224 miliónů Kč). Nyní v Číně zkoumá tamní tržní poměry a legislativu. Investovat by chtěla do menších projektů v gumárenské chemii a výrobě titanové běloby, což je pigment přidávaný do výroby barev. Investice by podle Kadaníka mohla dosáhnout 5 až 10 miliónů dolarů, v přepočtu 112 až 224 miliónů korun.

Další z možných investic je výstavba nové továrny na zpracování řepky pro výrobu bionafty. Ta by podle Kadaníka stála v areálu některé z chemických firem skupiny. Firma ale s výstavbou kvůli nejasné legislativě ještě vyčkává. Pokud by se do ní pustila, investovala by kolem miliardy korun.

Agrofert rovněž zvažuje vstup na burzu. "Na trzích je situace, která k tomu vybízí," řekl Kadaník. Banky jsou ochotny půjčovat peníze a pražská burza by nové tituly uvítala. "Ještě je ale třeba pracovat na struktuře holdingu, teď bychom nedostali odpovídající cenu," dodal s tím, že práce budou trvat ještě asi dva roky.

Arbitráž s Poláky

Agrofert se soudí s polským koncernem PKN Orlen, který vlastní petrochemickou skupinu Unipetrol. S Poláky uzavřel ještě před privatizací Unipetrolu smlouvy o prodeji některých firem skupiny, PKN Orlen ale nyní podíly nechce prodat. Agrofert proto již podal dvě arbitrážní žaloby, v každé se domáhá smluvní pokuty 77 miliónů eur (zhruba 2,2 miliardy Kč). Podle Kadaníka podá zřejmě i třetí žalobu.

Do skupiny Agrofert patří přes 120 firem z potravinářského, zemědělského a chemického průmyslu. Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a druhou největší v české chemii.

Reklama

Související články

PKN Orlen doplatí peníze za Unipetrol

Polský petrochemický koncern PKN Orlen v pondělí ohlásil, že souhlasí s doplatkem za státní podíl v českém holdingu Unipetrol. Podle auditu, který...

Agrofert žaluje PKN Orlen kvůli Unipetrolu

Společnost Andreje Babiše Agrofert žaluje polského chemického giganta PKN Orlen kvůli nedodržení smluvních povinností při privatizaci Unipetrolu. Agrofert...

Výběr článků

Načítám