Hlavní obsah

Aerolinky SAS se vyhnuly bankrotu, odboráři posvětili úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Problémové skandinávské aerolinky SAS se dohodly se všemi osmi odborovými svazy na plánovaných úsporách. Odvrátily tak hrozící bankrot. Informovala o tom dánská a norská média.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky SAS bankrot zatím minul.

Článek

Aerolinky musely přesvědčit odbory o tom, že potřebují snížit počet zaměstnanců, mzdy i penze. Tyto kroky jsou důležitou součástí restrukturalizační dohody s věřiteli a jsou nutné k získání úvěru 3,5 miliardy švédských korun (asi 10,3 miliardy korun) od vlád a šesti bank. Bez těchto peněz by aerolinky nemohly pokračovat v provozu.

Společnost od roku 2007 ani jednou nevykázala celoroční zisk. Firma, která loni přepravila přes 27 miliónů cestujících, se potýká s ostrou konkurencí nízkonákladových leteckých přepravců, jako jsou například irské aerolinky Ryanair či regionální Norwegian Air Shuttle.

SAS svůj restrukturalizační plán představily minulý týden. Jeho součástí je snížení mezd o 17 procent a pokles počtu zaměstnanců na zhruba 9000 ze současných 15 000, převážně prodejem některých divizí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám