Hlavní obsah

Aerolinky Air France-KLM hlásí za loňský rok návrat k zisku

– Paříž

Provozní zisk letecké společnosti Air France-KLM dosáhl loni 130 miliónů eur (3,6 miliardy korun). Aerolinky v minulých měsících snižovaly náklady na pracovní sílu a výdaje za palivo, v posledním loňském čtvrtletí ale kvůli odpisům prohloubily čistou ztrátu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že provozní zisk za uplynulý rok dosáhne 88 miliónů eur. V předešlém roce společnost hospodařila s provozní ztrátou 336 miliónů eur.

„Jsme si jisti, že ekonomická situace přestala oslabovat,“ sdělil podle Reuters generální ředitel Alexandre de Juniac, jehož firma podobně jako jiné aerolinie čelí konkurenci ze strany nízkonákladových přepravců.

Příjmy společnosti loni stouply o 0,4 procenta na 25,52 miliardy eur.

V posledním čtvrtletí minulého roku ale Air France-KLM vykázala čistou ztrátu 1,18 miliardy eur oproti ztrátě 244 miliónů eur před rokem. Důvodem jsou náklady související se změnou ve způsobu, jak společnost započítává ztráty zaúčtované v minulosti, poznamenal na webu Wall Street Journal.

Francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM vznikla v roce 2004 spojením francouzského leteckého přepravce Air France s nizozemským konkurentem KLM.

Reklama

Výběr článků

Načítám