Hlavní obsah

Adidasu se loni výrazně propadly tržby i zisk

Novinky, ČTK, bož

Německému výrobci sportovního oblečení a obuvi Adidas v loňském roce klesly tržby o 16 procent na 19,8 miliardy eur (519 miliard korun). Provozní zisk se snížil o 72 procent na 751 milionů eur (19,69 miliardy korun) z 2,66 miliardy eur (97,75 miliardy korun). Firma to oznámila ve středu.

Foto: Claro Cortes IV, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Loňský rok byl poznamenán globální pandemií covidu-19 a restriktivními opatřeními, s nimiž souvisela výrazně nižší poptávka.

Ve čtvrtém čtvrtletí se tržby společnosti bez očištění od vlivu směnných kurzů zvýšily o jedno procento na 5,5 miliardy eur (144,2 miliardy korun). Provozní zisk mírně klesl na 225 milionů eur (5,9 miliardy korun).

Adidas loni zvýšil zisk i tržby, letos na něj ale tvrdě dopadne koronavirus

Koronavirus

V Evropě byla v posledním čtvrtletí v rámci protipandemických opatření uzavřena zhruba polovina obchodů, prodej na internetu naopak vzrostl o 43 procent. Aktuálně má Adidas celosvětově otevřených více než 95 procent poboček.

Firma působí pod názvem Adidas od roku 1949, jde o zkratku jména zakladatele Adolfa „Adiho” Dasslera. Adolf firmu původně zakládal v roce 1924 s bratrem Rudolfem. Poté, co se sourozenci rozešli, založil Rudolf vlastní firmu, která později vešla ve známost pod jménem Puma.

Adidas vlastní také dceřinou značku Reebok.

Reklama

Související témata:

Související články

Inflace v únoru zpomalila

Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly meziročně o 2,1 procenta. Meziroční inflace tak mírně zpomalila. Oproti lednu ceny vzrostly o 0,2 procenta, uvedl ve...

Výběr článků

Načítám