Hlavní obsah

Adept na ministra Michalik: Bude nutná změna energetického zákona

Energetický zákon bude podle možného příštího ministra průmyslu a obchodu ve vznikající koaliční vládě Věslava Michalika (STAN) nutné změnit. Současná situace podle něj ukázala, že zákon není dobře postavený. Stanovení stropu záloh za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) je podle něj zřejmě jediné, co lze teď udělat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Věslav Michalik (STAN).

Článek

„Není to řešení, je to pomoc v cash flow těm, kteří jsou v nějaké složité situaci. Ale neznamená to, že mají nižší cenu za energie, prostě jen zaplatí menší zálohy a pořád platí, že to hlavní řešení pro ně je co nejdříve odejít z režimu DPI,” řekl Michalik.

I on sám ale považoval za správné lidem zasaženým současnou krizí pomoci stanovením stropu záloh nebo snížením cen v režimu DPI.

Stanovení stropu cen v režimu DPI by podle Michalika bylo možné, ale musel by se za tímto účelem změnit energetický zákon. „Ta změna energetického zákona tak či onak bude nutná z mnoha důvodů, protože celá situace ukázala, že zákon dobře postavený nemáme,” uvedl Michalik.

ČEZ rozesílá klientům DPI výše záloh, průměrně jde o 1700 korun

Ekonomika

Snížení záloh za energie o 50 procent z vyměřené zálohy v listopadu a o 40 procent v prosinci, jak navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), pomůže podle Michalika lidem v tom, že nezačnou za energie dlužit, nehrozí jim tak odpojení od dodávek v průběhu topné sezony. „Ale to hlavní, co musí udělat, je odejít z DPI do nějakého normálního ceníku,” řekl.

Změnou energetického zákona chce dosáhnout lepší regulace pro případ přechodu klientů do režimu DPI. „Abychom byli připraveni na podobnou situaci, kdy se klient dostane do DPI, abychom měli lépe regulováno, co se v takovém případě děje a například mít i v tom režimu nějaké stropy cen odvozené od tržních cen,” řekl Michalik.

S odpouštěním DPH nesouhlasí

Nový energetický zákon by měl řešit také podmínky uzavírání fixovaného kontraktu. Možné odpuštění platby za obnovitelné zdroje vnímá Michalik jako možnost, která nezatíží státní rozpočet. Naopak je proti plošnému odpuštění DPH.

ČEZ od ledna zvýší ceny elektřiny

Ekonomika

„Nejsme přátelé tohoto plošného opatření, protože se obáváme, že je velmi drahé a nemá tak velký efekt, aby to těm, kteří tu pomoc potřebují, pomohlo,” řekl Michalik.

V polovině října oznámily ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrateli, Kolibřík energie s 28 tisíci klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. V režimu DPI tak skončilo přes 900 tisíc zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám