Hlavní obsah

Absurditou roku zvolili podnikatelé tři sazby DPH na pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absurditou roku 2020 zvolili podnikatelé tři sazby DPH na pivo. Na druhém místě je žádost o potvrzení školy, když stát všechny školy zavřel. Třetí skončila povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky v zavřených hotelech. Výsledek ve středu vyhlásili organizátoři soutěže, jejímž odborným garantem je Hospodářská komora ČR.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš a Alena Schillerová

Článek

Letošní ročník ankety ovlivnila podle organizátorů koronavirová epidemie, která přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření. Polovina letošních nominací se proto vztahovala právě k nařízením přijatým v této souvislosti.

Podnikatele nejvíce udivila novela zákona, která definovala tři různé úrovně daně na pivo stanovené podle toho, kde klient nápoj vypije. V hospodě je pivo zdaněné deseti procenty. Když si ho ale koupí u stánku, zaplatí daň 21 procent. Nealkoholické pivo je zdaněné 15 procenty.

„Nedejbože, když se někdo rozhodne, že si nechá natočit do džbánku s sebou,“ poznamenal Jan Květ ze společnosti Vodafone, která je partnerem soutěže.

Podle únorového vyjádření ministryně Aleny Schillerové (za ANO) si přitom již v květnu na tři sazby DPH nikdo neměl vzpomenout. „Vůbec nepochybuji o tom, že prvního května si na jednu manipulativní tabulku a na fake news o třech sazbách na pivo nikdo už ani nevzpomene,“ věštila tehdy.

Platí snížená sazba na čepované pivo. Koronavirus do ní vnesl další zmatek

Ekonomika

„Z ohlasů provozovatelů restaurací víme, že snížení daní přivítali a že jim aplikací desetiprocentní sazby DPH na čepované pivo žádný provozní problém opravdu nevznikl,” reagovalo nyní ministerstvo financí na výsledky ankety. Rozdíl mezi čepovaným pivem v restauraci a lahvovým pivem s sebou je podle něj pro hostinského naprosto jasný.

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Moneta Živnostník roku. Absurdita roku má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům. Loni Absurditou roku zvolili podnikatelé exekuce na mzdy zaměstnanců.

Za dobu existence anketa upozornila na existenci řady absurdních zákonů a vyhlášek, jež byly následně v reakci zrušeny. Jednalo se například o povinnost vést evidenci o kontrolách na zdravotní nezávadnost, i když tuto evidenci mají povinnost vést kontrolní úřady, případně vládní nařízení určující firmám, kdy mají vymalovat, a vyhlášku ukládající fyzioterapeutům mít ve své ordinaci velké zrcadlo.

Sazby DPH na pivo
„Do snížené sazby DPH 10 % bude nově od 1. května spadat položka 'stravovací služba a podávání nápojů včetně točeného piva'. Pokud tak zákazník v rámci 'restauračních služeb' požívá točené pivo, nealko pivo, limonádu apod., všechny tyto položky budou nově v sazbě 10 %. Stále přitom platí, že musí být naplněna podstata restaurační služby, u níž existuje přidaná hodnota, jako je například obsluha, posezení, klimatizace, využití WC, úklid sklenice, její umytí a další rysy typické pro restaurační služby, které je povyšují nad pouhé 'dodání zboží'. Právě a jedině u restauračních služeb umožňuje harmonizovaná evropská úprava aplikovat sníženou sazbu DPH u prodeje alkoholických nápojů. Prodej točeného piva do plastového kelímku u stánku v rámci sportovní či kulturní akce byl a i po novele zákona dále bude považován za 'dodání zboží', neboť u takového stánku nedochází k převažujícímu naplnění rysů restaurační služby (je to srovnatelné s dodáním zmrzliny v kornoutu).”
Zdroj: Ministerstvo financí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám