Hlavní obsah

Absurditou roku se stal výpis z rejstříku, který je přitom na webu

Praha

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) získala nelichotivé prvenství v letošním ročníku ankety Absurdita roku, která upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti podnikatelů. ČSSZ totiž požaduje výpisy z obchodního rejstříku, i když jsou tyto údaje pravidelně aktualizovány na internetu.

Foto: Jan Černý, ČTK

Budova České správy sociálního zabezpečení

Článek

Z téměř čtyř tisíců účastníků ankety pro tuto povinnost hlasovalo 38 procent lidí. Výsledky dnes na happeningu na pražském Václavském náměstí oznámil zástupce šéfredaktora Hospodářských novin Martin Jašminský.

Druhé místo letos připadlo nařízení, podle kterého podnikatelé musejí nechat úředně ověřit pravost dokumentu z datové schránky. "Dokumenty, které posílají úřady podnikatelům do datových schránek, nejsou jinými úřady považovány za originál," upozornili organizátoři ankety. Na třetím místě skončila povinnost vozů na údržbu silnic platit mýtné.

"Přes proklamace všech vlád podnikatelé nepociťují významnější snížení administrativní zátěže. Česká republika dokonce obsadila 168. místo ze 178 zkoumaných zemí z tohoto hlediska. Největším zatěžovatelem firem je správa sociálního zabezpečení, Český statistický úřad, zdravotní pojišťovny a finanční úřady," podotkla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

Stát by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka neměl házet podnikatelům klacky pod nohy, jelikož se pak nedočká hospodářské prosperity.

"Proto je potřeba si na předpisy pořádně posvítit a zamyslet se nad tím, jestli je všechny opravdu potřebujeme. A v tom je Absurdita roku velmi přínosná. Mým cílem tak je zrušit každý rok alespoň tři desítky paragrafů, které dnes jen zbytečně komplikují podnikání," uvedl Kocourek.

Minule vyhrála lednička v ordinaci fyzioterapeuta

Loni prvenství v anketě Absurdita roku získalo zákonné nařízení pro fyzioterapeuty mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku.

Fyzioterapeut se ve své ordinaci neobejde bez mnoha nástrojů a pomůcek, ale povinnost mít lednici je úplně zbytečná. Ministerstvo zdravotnictví po vyhlášení loňských výsledků předpisy pro ordinace fyzioterapeutů výrazně zjednodušilo, ledničkou už vybaveny být nemusejí.

Akce je součástí kampaně na podporu malého a středního podnikání a jejím cílem je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti, které ukládají úřady podnikatelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám