Hlavní obsah

14 200 kilometrů za 16 hodin a 24 minut. Emirates zprovoznily nejdelší let

Dubaj

Nejdelší let bez přestávky podnikl letoun A380 aerolinií Emirates. Největší dopravní stroj světa zvládl ve středu bez mezipřistání 14 200 kilometrů na trase z Dubaje do novozélandského Aucklandu. Následně se obrátil na cestu zpět. Let trval 16 hodin a 24 minut.

Foto: Novinky

Letoun A380 společnosti Emirates

Článek

„Prošel jsem se po palubě. Je pozoruhodně prázdná. Posádka říká, že to je kvůli omezení hmotnosti zavazadel v A380, aby se maratónský dolet do Dubaje zdařil,“ vylíčil zpáteční cestu pro list New Zealand Herald blogger Christopher Adams.

Letoun překonal asi o 400 kilometrů delší let na lince Dallas–Sydney, kterou provozují australské aerolinie Qantas. Nový rekord ale zřejmě nevydrží dlouho, neboť společnost Qatar Airways se chystá zahájit let na ještě delší trase do Santiaga de Chile a na podobně náročné lety se připravují i další dopravci z oblasti Perského zálivu.

Emirates například chystají novou linku do Ciudad de Panamá. Přímý let potrvá 17 hodin a 35 minut.

Dosud nejdelší komerční let ovšem podnikaly aerolinie Singapore Airlines, které létaly ze Singapuru do Newarku v americkém státě New Jersey 19 hodin. Společnost plánuje obnovení linky v roce 2018.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Diváci mohli letoun obdivovat při manévrování nad plochou, včetně závěrečného zhruba dvacetiminutového obkroužení letiště.

Vůbec nejdelší let ale podle serveru The Daily Telegraph podnikl během testování Boeing 777. Vzdálenost 21 600 kilometrů z Hongkongu do Londýna zvládl za 22 hodin a 42 minut. To bylo v listopadu 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám