Hlavní obsah

Eurostat: Česko je zemí drobných živnostníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět zaměstnanců, se na celkovém počtu podniků podílí v České republice více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Zaměstnávají více než třetinu zaměstnanců, což je nejvíce ze všech zemí v EU. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Článek

České republice se blíží jenom Itálie, kde malé, spíše rodinné firmy, jsou rovněž největším zaměstnavatelem. Celkový obrat malých italských firem je skoro stejný jako u velkých firem s více než 250 zaměstnanci. To ale v České republice neplatí, živnostníci sice zaměstnávají nejvíce obyvatel v produktivním věku, ale jejich tržby jsou nižší.

Opačné poměry panují na Slovensku. Malé firmy se na celkovém počtu společností podílejí 73 procenty. Zatímco v EU se velké firmy podílejí na celkovém počtu podniků asi půl procentem, na Slovensku je to 1,4 procenta, tedy nejvíce ze všech.

Malé a střední firmy s méně než 250 zaměstnanci jsou pilířem celé ekonomiky Evropské unie. Zaměstnávají více než dvě třetiny Evropanů;, devět z deseti podniků zaměstnává méně než deset lidí.

V ČR roste počet podnikatelů

Podnikatelů mírně přibylo i v létě, i když jarní vzestup jejich počtu se neopakoval. Počet osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, vzrostl od června do konce září o 4000 na 910 000. Loni se počet podnikatelů snížil o 35 000.

Reklama

Související témata:

Související články

Živnostníci nedostanou za 14 dnů nemoci nic

Živnostníci, kteří od ledna příštího roku onemocní a lékař jim vystaví neschopenku, nedostanou v prvních 14 dnech marodění z nemocenské žádné peníze....

Výběr článků

Načítám