Hlavní obsah

Akcie Philip Morris odolaly poklesu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou burzu závěrem týdne postihl výběr zisků z růstu kurzů z předchozích dní. Index PX klesl o 1,11 procenta na 1439,1 bodu. Oslabily všechny tituly ve SPAD s výjimkou cenných papírů kutnohorského výrobce cigaret.

Článek

"Akcie Philip Morris dobyly znovu úroveň 10 000 Kč, ale od začátku roku stále ztrácejí více než 40 procent," uvedl Vladimír Vávra ze společnosti Patria Direct. Podle Patrika Komárka z makléřské firmy Cyrrus už možná někteří investoři přemýšlejí nad dividendou, kterou tento titul obvykle přináší.

Směr vývoje trhu udala nejsilnější emise ČEZ, která oslabila o 1,72 procenta na 786,50 Kč. Podle názoru obchodníků k tomu mohlo přispět také údajné vyšetřování ministerstva průmyslu a obchodu, kterému se nelíbí značný růst cen v posledních letech a podezírá koncern z monopolních praktik.

Nejvíce však klesly akcie Orco, a to o 2,05 procenta na 2862 Kč. Komerční banka sestoupila o 1,29 procenta na 3288 Kč, Erste Bank o 1,14 procenta na 1393 Kč, Telefónica O2 o 0,75 procenta na 437,30 Kč.

Telekomunikační firmy na trzích po celé Evropě zřejmě ovlivnil návrh pokuty Evropské komise za vysoké poplatky za roaming velkým společnostem, jako jsou Vodafone a T-Mobile, a také nižší doporučení pro Vodafone od analytiků Deutsche Bank.

Velké západoevropské burzy v pátek kolísaly. Investoři zachovávali opatrnost před uveřejněním nejnovějších údajů o americkém trhu práce, později trh spíše klesal. V USA totiž v září přibylo méně pracovních míst, než trh čekal. Slabší číslo může signalizovat zpomalování ekonomiky, což by znamenalo menší zisky pro emitenty a také odliv investic z akcií do státních dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám