Hlavní obsah

Zloději kradou elektřinu přímo z rozvodné sítě

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se rozmáhá nový druh krádeží. Zloději se připojují k elektrickým sítím a nelegálně z nich odebírají elektřinu, za kterou neplatí. Jen za 12 měsíců od loňského do letošního června registrovala společnost ČEZ přes 3200 případů neoprávněných odběrů za více než 100 miliónů korun.

Článek

"Způsoby připojení jsou různé a fantazie hříšníků při provádění neoprávněných odběrů nezná mezí. Ve většině případů však ohrožují nejen svůj majetek, ale i životy osob pohybujících se v blízkosti tohoto nelegálního odběru. Často tak ohrožují především svoji rodinu a zvláště děti," řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Agresivita pachatelů neoprávněných odběrů podle mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Beránkové stále roste, a dokonce se objevují "novodobí živnostníci".

Ti zájemcům neoprávněné odběry zprostředkovávají za úplatu, a tím poškozují jak distributora elektrické energie, tak i jednotlivé odběratele. Navíc se porušením zákonů dopouštějí trestné činnosti.

Nelegální dodávka se přeruší

Z celkového počtu neoprávněných odběrů jich podle Beránkové bylo 21 v režimu vysokého napětí, 3198 případů představovalo nelegální odběr energie o nízkém napětí. Útvar, který se v ČEZ problémem zabývá, může při zjištění neoprávněného odběru dodávku elektrické energie omezit nebo přerušit.

Stanoví také náhradu způsobené škody a přímo ji vymáhá. Jako jediný útvar ve Skupině ČEZ přijímá finanční plnění v hotovosti.

Pracovníci útvaru při akcích používají jednotné oblečení, prokazují se služebním průkazem, pověřením společnosti ČEZ Měření a plnou mocí společnosti ČEZ Distribuce.

Reklama

Výběr článků

Načítám