Hlavní obsah

Vídeňské konsorcium nesmí koupit bratislavské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský antimonopolní úřad v úterý rozhodl, že konsorcium vedené vídeňským letištěm nesmí koupit většinový podíl v bratislavském Letišti M. R. Štefánika. Podle úřadu by po spojení obou letišť vzniknul regionální monopol.

Článek

Prodej bratislavského letiště zastavila v srpnu vláda Roberta Fica. [celá zpráva] Konsorcium TwoOne, jehož členem je i slovenská finanční skupina Penta, se vůči rozhodnutí úřadu odvolá.

"Chceme rovněž vyzvat Fond národního majetku a ministerstvo dopravy, aby až do konečného právoplatného rozhodnutí neodstupovalo od smlouvy," řekl partner Penty Jozef Oravkin.

Ministerstvo dopravy ale už připravuje zrušení privatizace bratislavského letiště, což by mělo stihnout do 15. září. Pokud vláda odstoupí od smlouvy s TwoOne, konsorcium je připraveno podat proti Slovensku dvě mezinárodní žaloby.

Obavy o bratislavské letiště

Bývalá vláda premiéra Mikuláše Dzurindy schválila prodej 66 procent akcí obou letišť konsorciu TwoOne, za nímž stojí letiště Schwechat ve Vídni. Panovaly tak obavy, že největší slovenské letiště se stane pouze záložními letištěm Schwechatu. Tehdejší opozice s prodejem nesouhlasila a avizovala, že pokud se dostane k moci, celou transakci prozkoumá.

Část odborníků varovala, že případný prodej bratislavského letiště největšímu konkurentovi, který je vzdálený od Bratislavy jen 40 kilometrů, může ohrozit hospodářskou soutěž.

Konsorcium TwoOne nabídlo za obě letiště 11,4 miliardy slovenských korun a dalších 7,9 miliardy chtělo vložit do majetku letiště Bratislava a 400 miliónů do letiště Košice. Doposud TwoOne zaplatilo dvě miliardy korun.

Reklama

Související články

Slovenská letiště se prodávat zatím nebudou

Slovenský Protimonopolní úřad zatím nevydal souhlas s privatizací bratislavského a košického letiště, čímž otevírá možnost vládě premiéra Roberta Fica,...

Výběr článků

Načítám