Hlavní obsah

Česko je pro zahraniční turisty stále přitažlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve druhém čtvrtletí letošního roku se v ČR ubytovalo 3,4 miliónů hostů, což bylo meziročně o sedm procent více. Počet zahraničních turistů vzrostl o 7,1 procenta zejména z důvodu posunu Velikonoc na duben, rovněž domácích rekreantů se ubytovalo o 6,9 procenta více, což bylo způsobeno tím, že zimní sezóna se protáhla až do začátku dubna. Data zveřejnil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Zahraničních hostů se ubytovalo 1,8 miliónu, domácích 1,6 miliónu. Průměrná doba přenocování jak u zahraničních, tak i domácích hostů byla tři noci a dlouhodobě se nemění.

Již tradičně nejvíce turistů přijelo z Německa, dále z Velké Británie, a to i přesto, že se opakoval pokles jejich návštěvnosti jako v prvním čtvrtletí roku 2006. Důvodem je přesouvání levných zájezdů Britů nízkonákladovými aerolinkami do Pobaltí. Třetí místo obsadila Itálie.

Postavení těchto zemí v žebříčku TOP 10 je již delší dobu stabilní. V průběhu roku navíc nepodléhá sezónním výkyvům. Země jako USA, Francie, Polsko, Slovensko a Nizozemsko se sice v žebříčku vyskytují rovněž pravidelně, ale jejich pořadí se v průběhu roku mění. Ve druhém čtvrtletí k nám přijelo více Rusů (jejich pobyt u nás je navíc dlouhodobě vždy nejdelší).

Vede Praha, Karlovarský a Jihomoravský kraj

Jako obvykle většina zahraničních hostů nejčastěji míří do Prahy, kde se jich ubytovalo 57,6 procenta. Dále turisté cestovali do Karlovarského a Jihomoravského kraje. Nejvýraznější nárůst v celkovém počtu příjezdů zaznamenal Karlovarský kraj, kam letos přijelo o 21,2 procenta více hostů, a to především díky nově otevřeným luxusním hotelům.

Chladnější počasí a povodně způsobily, že se ve druhém čtvrtletí ubytovalo méně hostů v kempech a chatových osadách, než tomu bylo ve stejném období loni. Zvýšená kapacita umožnila naopak vyšší počet příjezdů hostů do čtyř a pětihvězdičkových hotelů. Tak jako obvykle přijelo nejvíce hostů do ostatních hotelů a penzionů (více než polovina).

Reklama

Související články

Česko chce lákat turisty i mimo Prahu

Praha je pro zahraniční turisty hlavním lákakadlem. Ostatní části České republiky navštíví zhuba 40 procent turistů z těch, kteří váží cestu do naší vlasti....

V zimě přijelo do ČR milión cizinců

Od ledna do března se v českých hotelech ubytovalo celkem 2,4 miliónu hostů, což je meziročně o 5,5 procenta více. Kupodivu ale bylo meziročně méně...

V Česku chybějí luxusnější hotely

Ze 6,4 miliónu turistů, kteří minulý rok zavítali do České republiky, jich víc než šedesát procent (4 milióny) přijelo s cílem navštívit jen Prahu. Jedním...

Výběr článků

Načítám