Hlavní obsah

Akcie Erste Bank zbrzdily trh

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie na pražské burze v pátek oslabily po vybírání zisků z předchozího růstu. Domácí trh se tak opět přizpůsobil situaci na naprosté většině evropských akciových burz. Nejvíce pospíchaly dolů akcie mediální CME (CETV), které klesly o 5,26 procenta na 1206 Kč. Největších obchodů dosáhl tradičně ČEZ, jehož cenné papíry oslabily o 1,13 procenta na 760,40 Kč.

Článek

Značný pokles na vídeňské burze postihl akcie Erste Bank. To se pak projevilo i na pražské burze, kde je tento titul druhý nejsilnější. Erste ztratila 2,72 procenta a uzavřela na 1214 Kč. Akcie Orco oslabily o 2,61 procenta na 2313 Kč, Unipetrol o 1,73 na 195,55 Kč. Naproti tomu dividendové tituly alespoň mírně posílily, Philip Morris o 0,24 procenta na 12 050 Kč, Telefónica O2 o 0,13 procenta na 470,40 Kč. Index PX klesl o 1,35 procenta na 1356,9 bodu.

Evropské akcie v pátek klesaly po varování největšího světového výrobce počítačů, americké firmy Dell, že vykáže za druhé čtvrtletí zisk i tržby horší, než se čekalo. Dell si stěžoval na "agresivní cenovou politiku" v tomto sektoru. Většina významných výrobců polovodičů, počítačů, softwaru a telekomunikační techniky oslabovaly. Akcie německého výrobce polovodičů Infineon ztratily 4,5 procenta, Siemens oslabil o dvě procenta, Ericsson o 2,2 procenta.

Cena ropy v pátek po oslabení v předchozích dnech posílila na 74,65 dolaru za barel ropy WTI a na 74,19 dolaru za barel ropy Brent. Obavy investorů pramenily především z toho, že by se do konfliktu na Středním východě mohly zapojit další země. V Atlantském oceánu také začíná letošní sezóna hurikánů, které by mohly ohrozit pobřežní americké rafinérie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám