Hlavní obsah

Unipetrol a Zentiva doháněly ČEZ

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v úterý se opakoval pondělní scénář, domácí akciový trh přidal obrátky v závěru seance. Trio ČEZ, Unipetrol a Zentiva se postaralo o rychlejší tempo růstu. V poslední hodině obchodování Zentiva a Unipetrol posilovaly až o dvě procenta, pak ale své zisky poněkud zmenšily. Největší zájme byl tradičně o ČEZ, který posílil o 1,56 procenta na 749 Kč.

Článek

Největší přírůstek kurzu (1,87 procenta) shodně zaznamenaly Unipetrol a Zentiva, když zpevnily na 195,44 Kč, resp. 1036 Kč. Posílily všechny tituly zařazené do SPAD. Index PX vzrostl o 0,98 procenta na 1341,4 bodu. Dařilo se také okolním středoevropským akciovým trhům. Index varšavské burzy posílil o 2,21 procenta, budapešťské o 0,59 procenta.

Akcie na západoevropských burzách se snažily v průběhu dne vymanit z dopoledních ztrát. To se jim podařilo po kladném zahájení obchodování na amerických burzách. Tam v úvodu seance převážil vliv dobrých výsledků velkých firem nad nervozitou ze stupňujícího se konfliktu na Středním východě a nad obavami z údajů o rychle rostoucích výrobních cenách. Ty stouply v červnu o 0,5 procenta a jejich celkový růst byl kvůli zdražení potravin nejvyšší za více než dva a půl roku. Bez započítání potravin a energie však inflace vykázala jen mírný nárůst o 0,2 procenta.

Evropské akcie zápolily s nečekaně špatnou zprávou o klesající důvěře investorů v německé hospodářství. Institut ZEW v úterý oznámil, že jeho index očekávání investorů se propadl na 15,1 bodu z 37,8 bodu v předchozím měsíci. Zaznamenal tak nejprudší měsíční pokles za čtyři roky. Po této informaci dále oslabilo euro k dolaru.

Srpnové kontrakty na americkou lehkou ropu WTI posílily o 90 centů na 76,20 dolaru za barel. Podle průzkumu společnosti Merrill Lynch investoři soudí, že cena ropy by musela po 12 měsíců stát v průměru 80 dolarů za barel, aby to mělo výrazně negativní dopad na světovou ekonomiku. Většina manažerů fondů velkých investičních společností nicméně očekává, že se firemní zisky v příštím období zhorší.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie ČEZ s nejlepším závěrem

Akcie obchodované na pražské burze zahájily nový týden dalším oslabováním pod vlivem ostatních evropských trhů. V závěru seance se však ze stejných důvodů...

Výběr článků

Načítám