Hlavní obsah

Za igelitky budou lidé kvůli dražší ropě platit

Právo, Karolina Kudynová, Michal Kuzmiak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obchodní řetězce kvůli rostoucím cenám ropy zvažují, že si zákazníci budou muset za igelitové tašky tam, kde byly zdarma, platit. Ekologové to vítají, protože podle nich se plastovými taškami neúměrně plýtvá.

Článek

"Během příštích měsíců plánujeme zavést tašku, kterou by si zákazník koupil a pokud by se mu zničila, přišel by ji do obchodu vyměnit za novou. Zaplatil by ji tak jednou. Tato taška bude lépe recyklovatelná a šetrnější vůči životnímu prostředí," uvedla Jana Matoušková, mluvčí Teska, kde jsou dosud tašky zcela zdarma.

Podle ekologů je ale lepší používat místo igelitu papírové tašky, protože se dají spálit nebo zrecyklovat a tolik nezatěžují životní prostředí. "V blízké době o testování papírových tašek neuvažujeme. Do budoucna nelze papírové tašky vyloučit, ale jen jako doplňkovou službu. Igelitové tašky více vydrží, jsou skladnější a mají i jiné výhody," řekla Právu Matoušková .

Papírové tašky nabízí Ikea

Z řetězců v ČR tak standardně používá papír jen prodejce nábytku a bytových doplňků Ikea.

"Papírové tašky si u nás zákazníci mohou koupit již pět let. Díky velkému množství se nám podařilo dostat papírovou tašku na takovou cenu, že začala konkurovat plastovým," řekla včera Právu Marcela Pokorná z marketingového oddělení pražské pobočky Ikea s tím, že oblíbené jsou mezi zákazníky velké tašky za 19 korun na opakovaný nákup. Ročně se jich prodá 320 tisíc. V prodejnách Tesco se podle Matouškové loni rozdalo přes 100 miliónů tašek, což společnost vyšlo na 31 miliónů korun.

"V současné době dostávají zákazníci velkých Hypernov v jedenácti městech v ČR igelitové tašky zdarma. V ostatních Hypernovách a v Albertech si zákazníci mohou zakoupit velké přenosné tašky s uchy. Tyto stojí v Albertech šest a v Hypernovách 7,5 korun. V souvislosti se zdražením ropy zatím o navýšení cen neuvažujeme," řekl v úterý Právu ředitel komunikace Ahold Central Europe Libor Kytýr.

Z dalších velkých obchodů poskytuje tašky zdarma ještě Globus a Interspar. V obou případech mají tyto řetězce i pevnější tašky, které jsou placené.

Ekologové: plasty zamořují prostředí

"Měli bychom opustit kulturu tašek na jedno použití, které člověk po nákupu vyhodí, v lepším případě do koše, v horším na parkoviště nebo do lesa," řekl Právu ekolog Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

"Uvítal bych, aby velké obchodní řetězce nerozdávaly zdarma igelitové tašky, spíš aby se snažily o větší motivaci svých zákazníků k používání vlastních předmětů na nošení nákupu, jako jsou batohy nebo látkové tašky," dodal.

Každoročně na celém světě spotřebují lidé neuvěřitelných 500 miliard až jeden trilión plastikových tašek a sáčků, což je odhadem více než milión za minutu. Uvádí to server reusablebags.com. Miliardy plastikových sáčků končí každoročně jako odpad na skládkách, další ve volné přírodě i v moři, kde je smrtelně nebezpečný pro zvířata, protože si ho pletou s potravou a hynou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám