Hlavní obsah

Akcie ČEZ dosáhly až na 681 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie obchodované na pražské burze se v novém týdnu váhavě sunuly vzhůru. Aktivita byla nevýrazná, obchodníci si stěžovali na prázdninovou náladu. Nejvíce přidal při obvykle nejvyšších objemech obchodů ČEZ, a to 4,34 procenta na 681,10 Kč. Podstatný přírůstek kurzu zaznamenal energetický koncern až v samém závěru seance. Index PX v pondělí konečně doklopýtal nad hranici 1300 bodů a vzrostl o 1,52 procenta na 1311 bodů.

Článek

Philip Morris po pátečním pádu korigoval o 1,29 procenta na 11 821 Kč, dařilo se také cenným papírům CME (CETV), které posílily o 2,21 procenta na 1389 Kč. Větší zájem byl ale o Zentivu, která po raním poklesu dokázala zpevnit o 1,20 procenta na 972 Kč. Unipetrol posílil o 1,31 procenta na 190 Kč. Ve SPAD oslabily jen akcie Orco o 0,22 procenta na 2228 Kč.

Evropské burzy v pondělí zpočátku posilovaly, ale pak se vývoj otočil. Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky Yves Mersch totiž uvedl, že ECB nevylučuje budoucí zvýšení sazeb. Mersch v rozhovoru pro agenturu Bloomberg nevyloučil další zvýšení sazeb po měnovém zasedání 3. srpna či dokonce jejich růst až o půl procentního bodu.

Mersch dále řekl, že úrokové sazby v eurozóně jsou "extrémně nízké", ekonomický růst se blíží potenciálu a rizika na horní straně inflační prognózy rostou. Americká centrální banka tento týden podle očekávání trhu zřejmě zvedne úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, tentokrát na 5,25 procenta, a naznačí, že navzdory určitým známkám zpomalování ekonomiky může být třeba jejich další utahování.

Akcie evropského ocelářského gigantu vyskočily téměř o 8 procent. Vedení Arceloru v neděli kývlo na vylepšenou nabídku na převzetí světovou ocelárenskou jedničkou Mittal Steel. Akcie Mittalu na amsterdamské burze ztrácely 4,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám