Hlavní obsah

ČR hrozí, že přijde o investici za  8,5 miliardy Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Obyvatelé obce Lešná u Valašského Meziříčí a ekologové nesouhlasí s postavením nové pneumatikárny finské firmy Nokian Tyres, takže firma zvažuje, že továrnu v ČR nepostaví. Lidé se obávají zhoršení už teď špatného životního prostředí. Ve městě jsou dvě chemičky. České republice tak hrozí, že přijde o investici za 300 miliónů eur (8,5 miliardy Kč). Informaci v pondělí přinesl Český rozhlas.

Článek

"Nokian Tyres bedlivě sleduje názory občanů a sdružení, které se týkají jejího projektu. Je důležité, aby veškeré řízení a procedury proběhly v souladu se zákonem a hlavně, aby finální řešení uspokojilo všechny zúčastněné strany. To ovšem vyžaduje věcnou diskuzi. V tuto chvíli je společnost stále ochotná jednat o možnostech a podmínkách investice," řekl Novinkám ředitel Divize investic agentury CzechInvest René Samek.

Firma chce v průmyslové zóně Lešná postavit nový závod na výrobu zimních pneumatik pro osobní auta, závod má vyrobit osm miliónů kusů pneumatik ročně. Surovinu by firma brala z nedaleké chemičky CS Cabot. Vyrábět se má začít v roce 2007 a v novém závodu má být zaměstnáno 937 lidí.

Problém je, že pro výrobu pneumatik se používají chemikálie. Ministerstvo životního prostředí však stavbu posoudilo a s určitými podmínkami s ní souhlasí. Obyvatelé obce Lešná však proti výstavbě továrny sepsali petici. Kromě zhoršení stavu životního prostředí mají strach ze zvýšeného počtu kamiónů v souvislosti s výstavbou závodu.

V regionu je velká nezaměstnanost

Lidé se také obrátili se v této souvislosti na vedení finské společnosti Nokian Tyres, stížnost zaslali také ombudsmanovi Otakaru Motejlovi. Nezisková organizace Ekologický právní servis dokonce podala žalobu proti postupu ministerstva životního prostředí.

Firma se tedy možná rozhodne, že postaví svoji továrnu jinde, nejspíš v Polsku či na Slovensku. V regionu je nezaměstnanost téměř deset procent. Před časem zavřela svoji továrnu firma TCT z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a problémy má také hranický závod LG Philips, který vyrábí klasické obrazovky, které se nyní moc neprodávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám