Hlavní obsah

Lidé dávají víc peněz za bydlení než za potraviny

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká domácnost se začíná strukturou svých ročních výdajů podobat rozpočtům rodin v tzv. zemích evropské patnáctky. Lidé musejí stále více peněz dávat na bydlení a energie, zatímco na potravinách jsou nuceni škrtit.

Článek

Přesto existuje jediná konstanta ve spotřebních zvyklostech, která se nemění - na vysoké úrovni se už po desetiletí drží spotřeba piva a tvrdého alkoholu.

Jestliže v roce 1989 výdaje na potraviny a nealko nápoje pohltily třetinu průměrných příjmů, loni to bylo podle Ministerstva práce a sociálních věcí jen 19,6 procenta. Spolu s výdaji na alkohol se pak tento podíl zvýšil na téměř 22 procent výdajů domácností.

Podle ekonomů je to správný vývoj

V zemích eurozóny za potraviny, nápoje a tabákové výrobky utratí domácnosti v průměru 19,3 procenta, uvedla ČTK. Například Britové ale vynaloží za toto zboží jen 14,6 procenta svých výdajů, Rakušané 15,4 procenta a Němci 16,4 procenta.

Obdobný vývoj lze očekávat i v ČR. Ekonomičtí analytici tvrdí, že změna struktury výdajů je přirozený proces, který dokumentuje, že ekonomika jde správným směrem. Přitom rostou náklady spojené s bydlením, zejména v souvislosti se zvyšováním cen energií a vody. Ceny za potraviny, elektroniku či vybavení domácností buď stagnují, nebo i klesají.

Struktura výdajů průměrné české domácnosti v roce 2005
položkaprocento z celkových výdajůzměna proti roku 2004
Potraviny, nealko nápoje19,6-0,6
bydlení, energie, voda18,50,6
doprava10,30,0
rekreace a kultura9,6-0,5
ostatní služby a zboží9,50,2
rodinné investice8,10,8
bytové zařízení6,20,2
odívání, obuv5,1-0,4
stravování, ubytování4,6-0,1
pošty a telekomunikace4,2-0,1
alkohol, tabák2,60,0
zdraví1,80,0
vzdělávání0,5-0,1
Zdroj: MPSV

Přes sbližování základní struktury spotřeby si české domácnosti udržují určité specifické rysy. Výdaje na zdraví , tedy výdaje za léky, lékaře, ošetření, představují zhruba 1,8 procenta z celkových výdajů, výdaje na vzdělání představují pouze 0,5 výdajů z celkových rodinných rozpočtů.

Je to samozřejmě odraz toho, že za lékařskou péči se převážně neplatí, vzdělání od základního po vysokoškolské je v Česku zdarma a na nutnost celoživotního vzdělávání, jako podmínky pro udržení pracovních míst například formou různých placených kurzů jsme si ještě v České republice masově nezvykli.

Lidé kupují méně masa i mléka

Mění se i spotřebitelské návyky. Méně se kupuje vepřové a hovězí maso, naopak více zelenina, ovoce. Méně se konzumuje mléko a mléčné výrobky, a to i přes řadu osvětových kampaní.

Při nákupech hraje svoji roli i cena, kupuje se méně dražšího hovězího i vepřového, zato více cenově dostupného kuřecího masa.

Na tradičně vysoké úrovni se drží spotřeba piva a tvrdého alkoholu. Pokud bychom počítali cenu půl litru desetistupňového piva v průměru 17 korun, každý občan, včetně kojenců vypil za rok v průměru pivo za 5 457 korun. Pokud někdo konzumuje denně deset piv po 17 korunách. za rok ho tento koníček stojí přes 62 tisíc korun.

Anketa

Dáváte za měsíc více peněz za bydlení nebo za potraviny?
určitě za bydlení
72,5 %
určitě za potraviny
20,2 %
tak nastejno
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4368 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám