Hlavní obsah

Akcie KB tlačily trh vzhůru

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úvodu nového týdne pokračoval vzestup českého akciového trhu, který se snaží vrátit na opuštěné pozice. Během dopoledne tlačily trh vzhůru především akcie Komerční banky, odpoledne se ale vrátili prodejci, podle obchodníků především ze zahraničí. Ti část zisků vybrali a Komerční banka nakonec přidala 2,46 procenta a uzavřela na 3255 Kč.

Článek

Nejvíce v pondělí zpevnily při menším objemu cenné papíry lucemburské realitní firmy Orco, a to o 4,06 procenta na 2230 Kč. Dařilo se také akciím Erste Bank (posílila o 2,98 procenta na 1208 Kč) a Zentivy (o 2,69 procenta na 954 Kč). Podle objemu obchodů byl nejlepší ČEZ, který během odpoledne kolísal kolem hranice 670 Kč. Na konci seance uzavřel na 671 Kč s přírůstkem 2,52 procenta. Index PX vzrostl o 2,43 procenta na 1309,4 bodu.

"Zdá se, že trend obchodování je již týden poměrně jasný. Pokračující váhání amerického trhu by však v příštích dnech mohlo přinést mírný pokles, a tudíž ještě jednu příležitost včas nastoupit pro ty, co předtím zaspali," uvedl Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers.*** n Evropské akcie v pondělí posilovaly. Zprávou dne byla dohoda o společném podniku na telekomunikační zařízení vytvořeném firmami Siemens a Nokia. Akcie Siemens posílily o 8,6 procenta, cenné papíry Nokie o 4,9 procenta.

Investiční banka Morgan Stanley (MS) doporučuje investorům, aby kupovali akcie evropských společností. Podle ní jsou atraktivní kvůli očekávaným dividendám a ziskům a během příštích 12 měsíců mohly přinést nejméně 10procentní výnosy (včetně dividend). "Před půl rokem byl názor MS na evropské akcie jedním z nejvíce pesimistických," připomněl Jan Schiesser z Atlantiku FT. MS doporučuje správcům aktiv, aby v akciích drželi 55 % svých prostředků (oproti dříve doporučovaným 50 %), v dluhopisech 40 % (dříve doporučováno 35 %) a aby snížili podíl hotovosti z 15 % na 5 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám