Hlavní obsah

Tempo sestupu udávala Erste

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecný pokles akciových trhů ve světě se v úterý projevil téměř po celé Evropě, včetně pražské burzy. Na domácím trhu tempo sestupu udávaly akcie rakouské Erste Bank, ztratily 2,85 procenta a sestoupily na 1262 Kč. CME (CETV) v závěru seance oslabila ještě více, o 2,87 procenta na 1287 Kč.

Článek

Nedařilo se ještě Unipetrolu, Komerční bance a Zentivě. Proti směru vývoje trhu se znovu vydal Český Telecom, který zpevnil o 0,47 procenta na 466,50 Kč. Index PX klesl o 1,68 procenta na 1340,7 bodu.

Pokračoval také sestup cenných papírů ČEZ. Ty uzavřely na 683,90 Kč s úbytkem 1,87 procenta. Energetický holding neuspěl v tendru na prodej rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia, kde nepodal nejvyšší nabídku. Podle Petra Barteka z makléřské firmy Cyrrus zpráva měla zřejmě krátkodobě nepříznivý vliv, ale mnohem důležitější bude pokračování expanze firmy v sousedním Polsku.

Západoevropské burzy po celý den oslabovaly po projevu šéfa americké centrální banky Bernankeho v předchozí den. Uvedl v něm, že zpomalení ekonomického růstu v USA podle všeho již nastává. "Komentáře Bernankeho jsou pro finanční trhy nepříznivé, potvrzují obavy Fedu ze zvýšené inflace. Ještě více jsou nepříznivé pro akciový trh, neboť Bernanke se nebývale zřetelně vyjádřil, že očekává zpomalení ekonomického růstu," uvedl Josef Kvarda ze společnosti Atlantik FT.

Někteří analytici se domnívají, že nynější nejistota na světových finančních trzích potrvá dva až tři měsíce a akcie začnou posilovat nejspíše až na podzim. Pokud se totiž zvýší americké úroky, podpoří to dolar, naopak některé komodity budou ztrácet. V úterý oslabily akcie velkých důlních firem o více než tři procenta, cena zlata a mědi totiž rychle klesala. Nedařilo se ani některým automobilkám, například DaimlerChrysler sestoupil o 2,7 procenta.

Burzovní operátoři Euronext a Deutsche Börse ztratili každý více než tři procenta. Analytici se domnívají, že frankfurtská burza má již jen velmi malou šanci uspět s plánem fúze s Euronextem, jehož vedení dává přednost nabídce NYSE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám