Hlavní obsah

Japonci pomohou hlavně vesnicím na Žatecku

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace premiéra Jiřího Paroubka, že průmyslová zóna Triangle u Žatce bude mít prvního významného investora, a to japonskou společnost IPS Alpha, vyvolala radost a naděje zejména v obcích v okolí žatecké zóny. Není divu, nezaměstnanost v některých z nich se šplhá až k padesáti procentům a možností, jak se uplatnit, je v bývalém zemědělském okrese poskrovnu.

Článek

Ve středu vedení japonské IPS Alpha svůj záměr vybudovat v Česku nový závod na výrobu LCD displejů oficiálně potvrdilo. Firma investuje do stavby přes 2,6 miliardy korun a během několika let zaměstná až 2000 lidí. [celá zpráva]

Jak řekl ředitel vládní agentury CzechInvest Tomáš Hruda, stavbu továrny zahájí Japonci letos, výrobu chtějí spustit za rok.

"Samozřejmě že informaci o novém investorovi vítáme. Jestli bude kvalifikace našich nezaměstnaných odpovídat jeho požadavkům a pokud budou chtít pracovat, pak by se situace v obci s vysokým podílem nezaměstnaných mohla zásadně změnit," uvedl starosta Velemyšlevsi Miloslav Štípek (nez.). Ve vesnici marně hledá práci prakticky každý druhý ekonomicky aktivní člověk.

Starosta Loun: Vydělají všichni

Podobná situace je také v nedaleké Blažimi. "Takové zprávy slyšíme rádi. Věříme, že nový investor přinese příležitost zejména ženám. Chlapi si většinou něco najdou sami, s příležitostmi pro ženy je to mnohem slabší," soudí starosta Oldřich Sodomka (nez.).

Podle starosty bývalého okresního města Louny Jana Kernera (ODS) bude mít první investor v zóně na bývalém letišti hned dvojí význam. "Přinese práci obyvatelům Loun a vesnic v okolí zóny, odkud by lidé mohli klidně chodit do zaměstnání pěšky nebo jezdit na kole. Zároveň donutí centrální orgány k tomu, aby víc podporovaly modernizaci infrastruktury, zejména dostavbu rychlostní komunikace R 7. Zatím se k ní stavějí vlažně, ovšem na požadavky investora na lepší dopravní spojení budou muset reagovat," řekl Kerner.

"Jsem rád, že se IPS Alpha rozhodla u nás postavit výrobní závod, a to tím spíš, že investice směřuje do strategické průmyslové zóny Triangle. Je totiž dostatečně velká, aby sem mohli později přijít i případní subdodavatelé a odběratelé," uvedl Hruda.

Nejprve by se zřejmě v zóně vyráběly pouze komponenty a později i celé produkty. Ústecký hejtman Jiří Šulc řekl, že firmy by mohly zabrat 120 hektarů a zaměstnat až 12 000 lidí. Bez práce bylo v dubnu v regionu 64 680 lidí.

Paroubek zareagoval na kritiku hejtmana

Premiér ve středu při návštěvě Ústí nad Labem reagoval na Šulcovu kritiku, že o investorovi vláda informovala předčasně, což prý mohlo ohrozit závěrečná jednání.

"Já jsem to zveřejnil na základě dohody s ministrem průmyslu. Problémem je taková ta drobná žárlivost pana hejtmana. Chtěl si přivlastnit práci někoho jiného a to se mu nepodařilo. Jestli to někomu vadí, tak jako vadí Hyundai, a přál si, aby se tady neobjevil, tak to je jiná věc. My jsme všechno splnili," uvedl Paroubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám