Hlavní obsah

Akcie Philip Morris již pod 12 000 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcie na pražské burze v pátek příliš nereagovaly na poněkud lepší situaci velkých zahraničních trhů. V čele ztrát byly cenné papíry výrobce cigaret Philip Morris, které oslabily o 4,96 procenta na 11 691 Kč. Index PX klesl o 0,65 procenta na 1430,7 bodu, což je nové letošní minimum.

Článek

"Za vývojem v posledních dnech zřejmě stojí nucené uzavírání maržových pozic po dlouhotrvajícím propadu," domnívá se Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers. Při obchodování na marži totiž investoři skládají jen malou část peněz na investici a zbytek si půjčují od obchodníka. Pákový efekt je tu značný nejen při zisku, ale i při ztrátách.

Podle Skalického v posledním období ztratil jednoznačně nejvíce právě Philip Morris. Ještě před dividendou na konci února se obchodoval za 18 300 Kč a od té doby propadl o více než 36 procent.

V pátek se ale některé tituly pokusily se obrátit vývoj. Nejvíce se to dařilo Erste Bank, která zpevnila o 1,14 procenta na 1328 Kč, ale i Zentivě a v závěru se přidal také ČEZ. Valná hromada společnosti rakouské banky schválila dividendu za loňský rok 0,55 eura na akcii, což je o 10 procent více než loni. Od 24. května se akcie Erste Bank budou obchodovat bez práva na dividendu a zároveň se sloučí s novější emisí banky EBSN.

Evropské akcie v pátek posilovaly. Naději pro evropské vývozce poskytl alespoň trochu pevnější dolar, který posílil po komentářích japonské centrální banky. Ta nadále nechce zvyšovat úroky a soudí, že tempo hospodářského růstu se spíše zpomalí. Na evropských burzách zpevnily zejména akcie automobilek, důlních firem a peněžních ústavů.*** Vyšší nabídka Mittalu na převzetí rivala Arcelor ovlivnila kurzy akcií obou ocelářských gigantů. Cena akcií Arceloru vylétla výše o 13 procent, akcie Mittalu oslabily o 2,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám