Hlavní obsah

Mittal oslaví výročí svatby v Praze

Právo, ab,pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden z nejbohatších mužů na světě, indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal, přijel do Prahy oslavit 25. výročí svatby. Mittal, který je největším světovým výrobcem oceli, koupil v České republice v roce 2003 největší železárny Novou huť, které přejmenoval na Mittal Steel Ostrava.

Článek

"Mohu potvrdit, že pan Lakshmi Mittal je v Praze," řekla Právu Jana Dronská, tisková mluvčí Mittal Steel Ostrava. Dodala, že jde o čistě soukromou rodinnou záležitost, proto ji vedení ostravského podniku nebude komentovat. "Pan Mittal nemá v plánu navštívit Ostravu, ale nemůžeme to vyloučit," doplnila.

Podle dobře informovaného zdroje Práva Lakshmi Mittal a členové jeho rodiny do Prahy přiletěli soukromým letadlem ve středu. "Zda se bude vracet zpět už ve čtvrtek, nebo se v České republice zdrží do pátku, nevíme. Vízum má do 19. května," řekl zdroj.

Podle něj se mělo středeční rodinné slavnosti v Praze zúčastnit asi 60 lidí. "Z vedení Mittal Steel Ostrava na oslavě nebude přítomen nikdo," reagovala na dotaz Práva Dronská.

Mittal pomáhá upadajícím ocelárnám

Mittalova strategie byla založena především na restrukturalizaci a modernizaci upadajících oceláren. Levně koupil a z prodělávajících továren se staly továrny ziskové. Zároveň však myslel i na suroviny, a proto jeho snahou bylo zakoupit co nejvíce dolů na železnou rudu a uhlí.

K nejzajímavějším převzetím patří Mittalovy akvizice v Irsku, kde koupil ocelárnu za jedinou libru spolu s jejími dluhy a v Kazachstánu, kde dokázal z naprosto ztrátové ocelárny v Temirtau udělat ziskový podnik produkující téměř sedm miliónů tun oceli ročně.

Letos se nejdiskutovanějším tématem ocelářského světa stala Mittalova snaha o "nepřátelské" převzetí světové dvojky v oboru, Arceloru. Situace stále není zcela dořešena, nicméně pokud by se to Mittalovi podařilo, produkoval by jeho kolos čtyřikrát více oceli než nejbližší konkurent.

Mittal je znám i svým sklonem k utrácení. Za rodinné sídlo ve viktoriánském stylu v Londýně utratil 128 miliónů dolarů, což je největší částka, kterou kdy kdo za nákup nemovitosti k soukromému bydlení zaplatil. Je příznivcem britské labouristické strany. V roce 2003 věnoval Tonymu Blairovi na kampaň 125 000 liber. Šestidenní pompézní svatba jeho dcery Vaniši ve Versailles za 55 miliónů dolarů se stala nejdražší svatbou všech dob. Hodnota Mittalova majetku je odhadována na 25 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám