Hlavní obsah

Benzín s biolihem bude u pump už od ledna

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty s přimíseným biolihem by se u čerpacích stanic v České republice měly začít prodávat od začátku roku 2007. Počítá s tím ministerstvo zemědělství. Otázkou zůstává, zda se přimíchávání biolihu do pohonných hmot nepromítne do cen benzínu. Podle mluvčího ministerstva Tomáše Loskota je však pravděpodobné, že se tak nestane.

Článek

"Existují tři varianty. První zvažovanou byly vratky spotřební daně. Druhou možností je povinné přimíchávání bez vratky daně, které by se u čerpacích stanic projevilo zvýšením cen pohonných hmot o 30 až 60 haléřů za litr.

Poslední, a zřejmě nejpravděpodobnější alternativou je dotace výrobcům biolihu. Při jejím využití by se ceny pohonných hmot neměnily," řekl v pátek Právu Loskot.

Podle mluvčího se sice vratka spotřební daně používá u benzínu s biolihem například ve Španělsku nebo Francii, Evropská unie ale její použití nechce novým členským zemím povolit.

Vratku podle Loskota nepodporuje ani ministerstvo financí z obav z jejího možného zneužívání a machinací, jako tomu bylo v kauze s podvody s lehkými topnými oleji.

Přebytky obilí se sníží

Biolíh se podle Loskota nebude vyrábět jen z hustě setých plodin, tedy z obilí, ale i z cukrové řepy.

"Biolíh je jedním ze směrů, kam by se české zemědělství mohlo ubírat. Přinese zemědělcům možnost pracovního uplatnění, upotřebí se přebytky obilí a sníží se energetická závislost České republiky na dovozech ze zahraničí," dodal Loskot.

Dotace u výroby biolihu se používají například v sousedním Německu. "Tam ale dotují výstavbu lihovarů, což není nejšťastnější model. Otázkou je, zda by nebylo lepší podpořit přímo zemědělce nebo vědecký vývoj nových odrůd osiv," řekl Právu analytik společnosti Colosseum Jiří Šťastný. Ten zároveň považuje za správné, že trh výrobců biopaliv v ČR bude otevřený. "Je to určitě lepší, než kdyby byli předem vybraní výrobci, jak se s tím počítalo dříve," dodal Šťastný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám