Hlavní obsah

Akcie ČEZ těsně pod 800 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český akciový trh v pátek ovlivnil pokles všech středoevropských trhů. Pokračovaly výprodeje na budapešťské a varšavské burze a chmurná nálada investorů se přenesla i do Prahy. Podobně jako v předchozích dnech trh nejvíce oslaboval během dopoledne, později již jen kolísal kolem dosažené úrovně. Index PX 50 klesl o 0,42 procenta na 1510,8 bodu.

Článek

Akcie společnosti ČEZ již po druhé v týdnu rychle propadly pod hranici 800 Kč, ale později se snažily o tuto hranici znovu bojovat. Nakonec ale uzavřely na 799,50 Kč s úbytkem 0,37 procenta. Nejvíce oslabily cenné papíry lucemburské realitní firmy Orco, a to 1,28 procenta na 2387 Kč. Unipetrol klesl o 0,91 procenta na 271,80 Kč, Zentiva o 0,50 procenta na 1205 Kč.

Podle analytika Komerční banky Lukáše Dufka je nyní vhodné tři až šest měsíců tyto akcie "držet", místo minulého názoru "kupovat". Cílová cena akcií Zentivy se ale v doporučení zvyšuje z 1075 Kč na 1352 Kč.

Evropské burzy v závěru týdne oslabovaly. Ztrácely hlavně cenné papíry těžebních a zpracovatelských firem, posilovaly banky a maloobchodní řetězce. Investoři se zajímali o další vývoj v největších světových ekonomikách, zejména v USA.

Poslední údaje například o nezaměstnanosti a počtu nových pracovních míst nasvědčují, že americké úrokové sazby se v blízké době zřejmě dále zvýší. Akciím bank prospěly spekulace o převzetí velkých evropských peněžních ústavů, které prý chce pohltit americká Citibank. Zájem italského pěněžního ústavu Banca Intessa o rivala Capitalia způsobil růst akcií Capitalia o dvě procenta.

Cenné papíry belgické KBC, která v České republice vlastní ČSOB, zpevnily o 1,4 procenta po informaci, že prodá svůj celý podíl ve společnosti Agfa. Výrobce grafických a tiskových systémů Agfa po zprávě oslabil o čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám