Hlavní obsah

Záchrana LG. Philips je také věcí Nizozemců

– PRAHA
Právo, jn, ada, nig

Český stát je ochoten pomoci zachránit před krachem hranický závod LG. Philips Displays. Českému rozhlasu to ve čtvrtek potvrdil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Podle něj je ale teď pomyslný míč na straně Nizozemců.

Článek

"Philips klekl na kolena v celé Evropě a padají všechny jeho dceřiné společnosti. My jsme hranickému závodu nabídli pomocnou ruku. Avšak jen za předpokladu, že hranický závod bude oddělen od své krachující nizozemské mateřské společnosti a že prokáže schopnost být do budoucna ziskový," zdůraznil Urban.

Hranická továrna, jež zaměstnává 1300 lidí, zastavila 27. ledna výrobu klasických televizních obrazovek, protože neměla dostatek materiálu [celá zpráva]. V úterý obnovila provoz, ale pouze na dvou ze tří linek [celá zpráva].

Urban informoval, že pro zachování výroby v Hranicích existuje několik variant. Ta první počítá s úvěrem 300 miliónů korun od České exportní banky a druhá se vstupem českého subjektu (zřejmě společnosti Osinek) do hranické továrny. 

 "Zda se k této pomoci v nouzi skutečně přikročí, bude podle Urbana záviset na tom, zda Nizozemci splní stanovené podmínky a předloží české vládě příslušné garance. Kromě LG. Philips Displays má finanční problémy rovněž český výrobce klasických obrazovek -TCT Rožnov pod Radhoštěm. Urban připustil, že i společnosti TCT by mohl stát pomoci.

"Ovšem za stejných podmínek, jaké jsme stanovili pro Philips. TCT by tedy musela prokázat, že má zakázky a že to jsou zakázky ziskové," prohlásil ministr.

Úvěr zřejmě nevyjde

Premiér Jiří Paroubek včera v rámci ústních interpelací ve Sněmovně připustil, že vláda zatím nemá recept na to, jak vyřešit situaci hranického závodu na výrobu televizních obrazovek LG Philips. Situaci přitom označil za zoufalou.

"V tuto chvíli nevíme tak přesně recept na to, jak vlastně ty věci řešit, ale to, že se o to budeme snažit, je zcela nepochybné," prohlásil. Podle něj padla možnost poskytnutí úvěru od exportní banky, o kterém v uplynulých dnech vláda jednala.

 "Proběhlo jednání s Českou exportní bankou o případné finanční výpomoci. Z důvodu velmi krátkého času na vyhodnocení situace není ovšem možné úvěr realizovat," připustil premiér s tím, že vláda by měla najít nějaké řešení v průběhu několika dnů, maximálně dvou týdnů.

Podle premiéra se stále jedná se společností Osinek, která vyhodnocuje finanční situaci společnosti a potenciál trhu. Vládní agentura CzechInvest pak hledá nového investora, který by buď převzal hranickou továrnu, anebo přišel s novým projektem do olomouckého regionu. "Jde nám o nalezení nového investora tak, aby těch 1300 lidí našlo nová pracovní místa, kdyby bylo nejhůř," prohlásil Paroubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Hranická továrna LG. Philips zastavila výrobu

Hranický závod LG.Philips Displays, zastavil výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se dostal kvůli rozhodnutí společnosti...

Vláda chce LG. Philips podat pomocnou ruku

Vláda chce pomoci firmě LG. Philips Displays v Hranicích na Moravě. Ta kvůli nedostatku financí v pátek zastavila výrobu obrazovek poté, co mateřská nizozemská...

Továrna LG.Philips v Hranicích obnoví výrobu

V závodu LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích, kde se v pátek zastavily všechny výrobní linky, bude v úterý obnovena produkce klasických televizních...

Výběr článků

Načítám