Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil i v listopadu přebytkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 1,7 miliardy korun, což je o 1,4 mld. Kč lepší výsledek než v listopadu 2004. Informace ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Analitici však odhadovali, že přebytek bude až tři miliardy korun, takže výsledek je mírným zklamáním. V říjnu skončila bilance přebytkem 1,87 miliardy korun.

Stejně jako v předchozích měsících se daří vyvážet především dopravní prostředky, hlavně osobní auta. Vývoz strojů a dopravních prostředků vzrostl meziročně o 13 procent. "Roste jak výroba ve Škodovce, tak v TPCA, kde vyrobily v listopadu již 20 tisíc aut: bilance s auty dosáhla v listopadu přebytku 14,4 miliard korun. Ale to nic není ve srovnání s příštím rokem, kdy výroba aut vzroste o 30 procent," řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy stojí nyní český export především na strojírenství a automobilovém průmyslu. "Do budoucna je zapotřebí, aby rostl vývoz zejména malých a středních firem, které by se měly stát stabilizační kotvou české ekonomiky. Je proto důležité rozšiřovat podporu exportu pro malé a střední firmy, včetně využití finančních prostředků Evropské unie," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

"Naštěstí pro další růstový potenciál ekonomiky vyvážíme zejména zboží s vysokou přidanou hodnotou, ale dovážíme hlavně suroviny," uvedla analytička Next finance Markéta Šichtařová.

Dovozy rostly hlavně kvůli drahé ropě i plynu. Češi chtěli i za výrazně vyšší cenu více ropy než před rokem.

"Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz o 7,8 procenta na více než 178,8 miliardy korun a dovoz o sedm procent na 177,1 miliardy korun. Vývoz i dovoz dosáhly historicky rekordní měsíční hodnoty," uvedl ČSÚ.

Pohled na bilanci z teritoriálního hlediska

Se státy EU se přebytek vyšplhal na 29 miliard korun, což je o 5,2 miliardy korun více než v říjnu 2005, se státy mimo EU se schodek prohloubil na 27,3 miliard korun, což je o 3,8 miliardy korun více než v říjnu 2005. Bilance se zlepšila především s Itálií, Francií, Velkou Británií, Španělskem a Slovenskem. Zhoršilo se naopak saldo obchodu s Ruskem, Čínou, Německem, Rakouskem a Nizozemskem.

Od ledna do listopadu se přebytek obchodní bilance vyšplhal až na 45,8 miliardy korun, ve srovnání se schodkem 16,8 miliard korun ve stejném období roku 2004.

Údaje o zahraničním obchodu nikterak nemění pohled na politiku centrální banky a tedy ani na úrokové sazby.

Ekonomika je na tom dobře

"Dnešní statistika potvrdila zdravý trend českého zahraničního obchodu, když exporty  rostly  opět  rychleji  než  importy. Obě položky přitom zrychlily tempo  růstu,  což  naznačuje,  že  se  ekonomice  daří. Za hlavní  důvod  zlepšujícího  se trendu zahraničního obchodu v roce 2005 považujeme  přesun  výroby  nadnárodních  společností  ze západu na východ. Navíc  zahraniční  obchod  od  května  2004  těží  z rozšíření Unie dále na východ," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám