Hlavní obsah

Jednání o rozpočtu EU pokračují

Právo, Novinky, DPA, ČTK, ik, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři zahraničí evropské "pětadvacítky" budou ve středu v Bruselu jednat o návrhu sedmiletého rozpočtu EU na léta 2007-13, který v pondělí předložila Velká Británie. Mimořádná schůzka, které se zúčastní za Českou republiku ministr zahraničí Cyril Svoboda, by měla ukázat postoje jednotlivých zemí. Británie doufá, že po středeční schůzce dokáže upravit návrh do akceptovatelné podoby.

Článek

Ministři zahraničí se sejdou k dalšímu jednání v pondělí 12. prosince. Rozpočet budou schvalovat šéfové států a vlád na summitu 15. a 16. prosince. Aby návrh prošel, musí pro něj zvednout ruku všichni členové Unie, jež pak čeká další úkol: přesvědčit europoslance, aby kývli také. Pokud k dohodě nedojde, příští předsedající země - Rakousko - bude hledat další návrh.

Británie navrhla rozpočet ve výši 1,03 procenta hrubého národního důchodu EU, o 21 miliard eur (0,03 procenta HND) nižší, než byl minulý návrh letos v červnu. Více než polovinu těchto úspor chce získat ze škrtů v rozpočtové kapitole určené na pomoc chudým zemím a regionům, tedy vesměs novým členským státům, které protestují.

Francie žádá po Britech nové návrhy

Francouzský prezident Jacques Chirac v úterý vyzval v telefonickém rozhovoru britského premiéra Tonyho Blaira, aby "učinil nové návrhy", protože ty současné "vyvolávají problémy". Rovněž vyzval Británii, aby se vzdala celé úlevy z příspěvků do společného rozpočtu, kterou si prosadila v 80. letech, a to nejen pro rozpočtové období 2007 - 2013, ale navždy.

Návrh včera podrobili kritice premiéři Dánska a Švédska. Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen a jeho švédský protějšek Göran Persson soudí, že nadcházející summit se asi na rozpočtu jen těžko dohodne. Nabízený kompromis totiž podle Rasmussena vyvolává tři problémy: "Zaprvé zamýšlenými úsporami postihuje nejchudší země, zadruhé dává příliš velké úlevy bohatým státům a zatřetí neodpovídá potřebě modernizovat unijní rozpočet."

Zatímco premiéři Polska a Maďarska jsou připraveni říci Blairovu návrhu důrazné ne, Česko se zásadních komentářů ještě zdrželo. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda nadále věří, že se Unii podaří na summitu vyjednat "lepší verzi" rozpočtu.

Vleklá jednání

Rakouský ministr zemědělství Josef Pröll prohlásil, že Vídeň je připravena rozpočet znovu projednat během svého předsednictví příští rok.

Schvalování finančního rámce EU je během na dlouhou trať. Na jeho podobě se totiž musí shodnout Evropská komise, Rada EU a nakonec ho schvaluje Evropský parlament. Všechny tři instituce zatím přišly s jinými návrhy: Komise již minulý rok navrhla rozpočet ve výši 1,24 % HDP Unie (929 miliard eur), Evropský parlament ale chce 1,18 % HDP. Oba návrhy ale přišly členům nevýhodné.

Lucemburské předsednictví proto v první polovině roku 2005 přišlo s projektem na 1,06 % HDP, avšak i přes snahu premiéra Junckera se nepodařilo na červnové Evropské radě dohodu uzavřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám