Hlavní obsah

Slovenská koruna po vstupu do ERM-2 zpevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská koruna v pondělí dopoledne vůči referenčnímu euru zpevnila o procento a prolomila úroveň 38 SKK/EUR. Po 11:00 měna stála na 37,875 SKK/EUR, řekl dealer jedné z bratislavských bank. To je nejsilnější úroveň od poloviny března. Koruna podle dealera výrazně posílila v reakci na vstup do režimu směných kurzů ERM-2.

Článek

Koruna zpevnila i proti americkému dolaru. Posunula se na 32,34 SKK/USD z pátečních 32,795 koruny za dolar.

Slovenská měna, která ještě v pátek končila na 38,49 SKK/EUR, tak dnes vůči euru posílila na osmiměsíční maximum. V březnu koruna zaznamenala historicky nejsilnější úroveň, když se obchodovala za 37,51 SKK/EUR. Poté však následovala dění v regionu a oslabila až na 40 korun za euro.

Do režimu směnných kurzů ERM-2 se Slovensko zapojilo překvapivě už v noci na sobotu. Předběhlo tak okolní nové členské státy EU včetně Česka. Euro chce země přijmout v lednu 2009.

Vstup Slovenska do ERM-2 je překvapivě předčasný, uvedl analytik Patria Finance David Marek. Optimální strategií by podle něj bylo setrvat v ERM-2 nejkratší nezbytně nutnou dobu, tedy dva roky. Slovensko ale plánuje přijetí eura v roce 2009, uvedl. "Možnosti jsou tedy dvě: buď Slovensko setrvá v ERM-2 tři roky, nebo si chystá možnost překvapit a vyměnit slovenské koruny za eura o rok dříve," dodal.

Estonsko, Litva a Slovinsko, které chtějí přijmout společnou měnu v roce 2007, a Kypr, Lotyšsko a Malta, jež tak chtějí učinit o rok později, už členy mechanismu ERM-2 jsou.

Střední hodnota vázaného směnného kurzu k euru je stanovena na 38,4550 SKK/EUR. Kurz může kolísat v pásmu plus minus 15 procent kolem střední hodnoty. Spodní hranice pásma činí 32,6868 SKK/EUR a horní 44,2233 SKK/EUR.

MF: ČR vstoupí v druhé polovině roku 2007

Česká republika by měla do režimu omezeného kolísání směnného kurzu ERM-2, který je přípravou na přijetí eura, vstoupit ve druhé polovině roku 2007 a měla by tam setrvat pouze nezbytně nutnou dobu. To znamená, že Česko by v systému mělo být jen zhruba dva roky před předpokládaným termínem přijetí jednotné evropské měny, uvedlo MF v pondělním prohlášení.

"Je na rozhodnutí každé členské země, kdy do tohoto systému vstoupí, ale my se shodujeme (MF a ČNB) na tom, že ČR by do systému měla vstoupit ve druhé polovině roku 2007," řekl náměstek ministra financí a koordinátor přípravy na přijetí eura Tomáš Prouza. Euro by pak v ČR mělo začít platit od ledna 2010.

"Není důvod do systému ERM-2 spěchat," doplnil Prouza. Pro přijetí eura je nutná ekonomická sladěnost a splnění pěti maastrichtských kritérií, která by ČR měla zcela splnit v roce 2008, dodal. MF uvedlo, že ČR plní konvergenční program, tedy soubor opatření, která musí každá země pro přijetí eura splňovat, lépe, než jak se k němu zavázala Evropské unii.

Přijetí eura v případě ČR podobně jako u Maďarska a Polska ohrožují především deficitní a nereformované veřejné rozpočty, uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář. Navíc řada faktických kroků ukazuje, že česká vláda je nejaktivnější v rovině rétorické než reálných kroků, uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám