Hlavní obsah

Záříjový růst cen benzínu byl podle ministerstva v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kontrola ministertstva financí neprokázala, že by raketový nárůst cen pohonných hmot na začátku září nějak porušoval předpisy. Ministerstvu ale vadí, že prodejci šli s cenami rychle nahoru, když vyskočily ceny ropy, když se ale prudce snížily, tak se zlevňováním dlouho otáleli.

Článek

"Tento relativně pomalejší pokles cen je opakující se formou tržního chování významných subjektů v ČR," uvedlo ve zprávě ministerstvo financí. Podle něj tím společnosti kompenzují nižší marže z předcházejících období.

Myslí tím léto, kdy ceny ropy šly sice nahoru, prodejci se ale obávali překročit psychologickou hranici 30 korun za litr u nejprodávanějšího benzínu Natural 95. Zatímco například během roku byly marže prodejců od dvou do deseti procent, v říjnu to bylo v průměru kolem deseti procent.

Ministerstvo tak zkonstatovalo, že prodejci nijak nezneužili svého postavení na trhu. Zda se ale na zvyšování cen nedohodli, šetří ještě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Vývoj průměrných cen pohonných hmot v posledních týdnech (v Kč/litr)
datumNatural 95nafta
14. listopadu30,3329,42
7. listopadu30,9529,65
17. října32,1630,02
4. října32,3730,10
29. září32,5030,17
13. září33,2330,62
5. září30,8929,96
22. srpna29,4429,08
zdroj: Webfarm

Ceny benzínu rychle vystoupaly na začátku září. Hodnota 33 korun za litr nebyla výjimkou. Čerpací stanice to zdůvodňovaly rostoucími cenami ropy. Ty tehdy dosahovaly až 70 dolarů za barel. Mohl za to hurikán Katrina, který v Mexickém zálivu ohrožoval těžební plošiny a na pobřeží donutil zavřít několik rafinérií.

Ceny ropy hned ale začaly klesat a v současnosti se pohybují kolem 58 dolarů za barel. Prodejci ale tak rychle nereagují, průměrná cena Naturalu 95 je nyní těsně nad 30 korunami za litr. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ceny benzínu a nafty šly opět dolů

Za poslední týden v České republice opět klesly ceny pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Podle ekonomů však...

Benzín za týden zlevnil o 50 haléřů

Ceny pohonných hmot v České republice se týden co týden snižují. Podle údajů, které v pondělí uvedl Český statistický úřad byla průměrná cena benzínu Natural...

Výběr článků

Načítám