Hlavní obsah

Růst cen v průmyslu je nejnižší za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny průmyslových výrobců je v říjnu meziročně zvýšily pouze o 0,3 procenta, což je nejnižší nárůst za poslední dva roky. Může za to hlavně zpomalení rychlého nárůstu cen rafinérských výrobků a uhlí v posledních měsících. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

Koksu a ropné výrobky zdražily v porovnání s loňskem o 11,3 procenta. Ještě v září byl přitom meziroční růst 16,4 procenta. Podobné je to s uhlím, v říjnu bylo dražší o 4,3 procenta, kdežto v září to meziročně bylo o téměř čtvrtinu.

Podle ekonoma České spořitelny Davida Navrátila je to dáno tím, že v říjnu, narozdíl od září, se snižovaly ceny ropy. Připomněl, že po loňských rekordech se rychle snižují ceny kovů.

V říjnu byly ceny v zemědělství v porovnání s loňskem nižší o 6,3 procenta (v září o 6,7 procenta). Levnější jsou obiloviny nebo například brambory. V porovnání s loňskem je o čtvrtinu dražší zelenina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám