Hlavní obsah

Poslanci: Konkursní správci zadržují byty družstevníků

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ve čtvrtek požádali vládu, aby se zasadila o to, že konkursní správci v případě družstev v konkursu již nebudou protiprávně blokovat převody družstevních bytů do vlastnictví jejich členů.

Článek

Podle předkladatele návrhu, místopředsedy výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí Františka Beneše (KSČM) se konkursní řízení vlečou a lidé se obávají o ztrátu svých bytů. "Soudy nectí právo všech bytových družstevníků na převedení jejich bytů do vlastnictví, ačkoli toto oprávnění je obsaženo již ve třech zákonech," uvedl Beneš.

Podle jeho slov zákon účinný od dubna letošního roku jednoznačně stanovil, že družstevní byt nemůže být součástí konkursní podstaty. Podle této normy musí správce konkursní podstaty vždy nejprve nabídnout byt k bezplatnému převodu družstevníkovi. Pouze nepřijme-li nabídku do tří měsíců, může přikročit ke zpeněžení.

V konkursu se nyní nachází Bytové družstvo Kavčí skála Říčany. Jeho členové bojují o devět set svých bytů. Tomáš Vrbík (nezařazený) v diskusi tvrdil, že byty nechtějí družstevníkům převádět do vlastnictví nejen správci konkursní podstaty, ale i družstva. Žádný konkrétní případ však neuvedl.

Stanislav Křeček (ČSSD) zase řekl, že dnešní velká bytová družstva nemají se skutečným družstevnictvím nic společného. "Velmi by pomohlo, kdyby byl konečně přijat zákon o neziskových bytových společnostech, aby se prostě vytvořil jiný typ družstev, jiný typ společností, které by nějakým způsobem už rozbily ta obrovská bytová družstva," tvrdil Křeček.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček na to Právu reagoval: "Ta obrovská bytová družstva, která pan Křeček kritizuje, spravují v Česku velmi dobře 15 procent bytového fondu. A to proto, že mají profesionální aparát, schopné manažery a letité zkušenosti."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám