Hlavní obsah

Policie obvinila bývalé vedení letiště z daňových úniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie obvinila dva lidi z někdejšího vedení České správy letišť, v září přejmenované na Letiště Praha, ze stamilionových daňových úniků. Případ údajně souvisí se závažnými pochybeními v účtování majetku. Potvrdil to náměstek ředitele finanční policie Jaroslav Čmiel. Bližší podrobnosti sdělit odmítl. "Je to teprve na začátku," zdůraznil Čmiel.

Článek

Policie viní někdejšího generálního ředitele České správy letišť Miloše Šťastného a bývalou náměstkyni pro ekonomiku Růženu Brabcovou, že v letch 2002 a 2003 ošidili stát na daních.

Sumu doplatil až nový ředitel ČSL Martin Kačur. Ministr dopravy Milan Šimonovský ho poté, co mu informaci o doplatku dal, odvolal.

Rezervy na investice

Vedení podniku mělo před dvěma lety použít peníze určené na rezervy a opravy pro investování. Na tyto účely přitom ale může jít pouze zisk po zdanění. Pokud na to firma použije peníze na rezervy, snižuje si tím daňový základ. Podle zdroje ČTK se ČSL mohla vyhnout zaplacení až 400 miliónů korun.

Šťastný své obvinění považuje za nesmyslné. Při chybném zaúčtování investic, o které jde, se podle něj totiž nikdo neobohatil. Firma pouze zaúčtovala třicetimiliónovou investici do nových výtahů chybně do provozních prostředků, a nikoli jak měla, tedy jako investici ze zisku po zdanění. Na letišti přitom proběhlo několik kontrol, žádná z nich ale nesrovnalosti neodhalila.

Společnosti Letiště Praha prý policisté od středy zabavují pytle dokumentů. Chtějí se totiž důkladně podívat na starší účetnictví, které spadá do let, kdy podle policie ke krácení daní docházelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám