Hlavní obsah

Venezuela hrozí převzetím těžařských firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský ministr ropného průmyslu Rafael Ramirez v noci na úterý oznámil, že se vláda chystá získat až 80procentní podíl ve firmách těžících ropu. Pokud firmy odmítnou vstup, hrozí převzetím jejich práv.

Článek

Státní venezuelská ropná společnost Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA) by měla získat 60-80procentní podíl ve 32 soukromých společnostech s nimiž á smlouvu o těžbě ropy. Velikost státního podílu bude závislá na investici zahraniční společnosti.

Pokud firmy odmítnou přijmout změnu svých dohod do konce roku, může stát převzít jejich těžební operace, dodal Ramirez, který je také šéfem státní PDVSA.

Stát tak získá vyšší příjmy z těžby. Venezuela je pátým největším vývozcem ropy na světě.Vláda očekává, že do ledna se jí podaří přeměnit všechny dohody se zahraničními společnostmi na dočasné. Poté se tyto dočasné dohody budou měnit na společné podniky s PDVSA.

Venezuela zruší daňové úlevy

Venezuela uzavřela celkem 32 provozních dohod s 22 ropnými společnostmi v 90. letech 20. století. Chtěla tak zvýšit těžbu na starších ropných polích. Současně se rozhodla podpořit investice tím, že firmy získaly výhodnější daňové sazby. Ty budou v rámci nových dohod zrušeny.

Dohodu o společném podniku s PDVSA již podepsalo osm společností. Patří mezi ně americká Harvest Natural Resources, španělská Repsol YPF a několik soukromých venezuelských firem, napsala agentura AP.

Venezuela směřuje k socialismu

Pod vedením prezidenta Huga Cháveze se Venezuela znovu snaží získat užší kontrolu nad ropným a nerostným bohatstvím i dalším průmyslem. Chávez, který je blízkým přítelem kubánského lídra Fidela Castra, již dříve uvedl, že vede svoji zemi k socialismu. V pondělí prezident oznámil že chce zrušit všechny těžařské koncese a investovat miliardu dolarů do vytvoření nové státní železárenské a ocelárenské společnosti.

Opozice proti Chávezovi často a dlouhodobě protestuje, zatím však bezúspěšně, nemá doma dostatečnou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám